1873.12.18 Danish

RMHs overordnede, direktør ved Døvstummeinstituttet og geheimeetatsraad, J. P. Trap, 1810-1885. Foto: Det Kongelige Bibliotek

 

 

Høivelbaarne Hr. G. E. Trap[1]

 

Herved undlader jeg ikke at underrette D.H.[2] om at Institutets gamle trofaste og hengivne Tjenestepige, den døvstumme Ane Marie Andersen, er død blidt og stille imorges kl. 7½ efter et kort og smertefrit Sygeleie. Hun var født den 6 Mai 1799 og har tjent Institutet fra 1 Mai 1824, altsaa i henved 50 Aar. Sit barnlige, altid glade og blide Sind beholdt hun lige til det sidste.

 

 

                                                                                           Allerærb.

 

 

d. 18 Dec 1873                                                                     R.M.H.

 

 

 

Bekjendtgørelse i Aviserne[2]

 

 

Den døvstumme Ane Marie Andersen, som var født i Mai 1799 og tjente paa det kgl. Døvstumme-nstitut i omtrent 50 Aar, hjemkaldes efter et kort og smertefrit Sygeleie den 18 d. M. Hun var et tro og hengivet Tyende, altid glad ved sin Gjerning og bevarede sit milde Sind til det sidste.

 

 

Kjöbenhavn den 20. December 1873.                             R. Malling Hansen.

 

 

Begravelsen finder Sted  fra Kapellet på Assistenskirkegaarden  paa Tirsdag den 23 kl 10.

 

 

 

 


[1] CB: Brevet er til den ’berømte’ J.P.Trap (1810-85), der var venner med Frederik den 7 og Christian den 9, og som skrev en hel kæmpesamling af geografibøger om Danmark – og Slesvig mm. Og som vist var RMHs overordnede?  Det har vi en kæmpe fodnote om i et af brevene til J.P. Trap. Men jeg kan altså ikke tyde den håndskrevne indledning som J. P. Trap – der står nemlig ret tydeligt G. E. Trap!

SA: Det er nok en forkortelse for J. P. Traps tittel, som var Geheime-Etatsraad. Trap var ganske riktig RMHs overordnede – direktør ved Døvstummeinstituttet. Vi har ytterligere et brev til ham, 1882.01.28, og et brev skrevet til hans kone, Malvine Trap, ved hans bortgang – 1885.01.24.

[2] CB: Den Herre?

SA: Jeg tror kanskje det må betyd Deres Höivelbaarenhed - det var en måte RMH ofte tiltulerte høytstående personer på.

[3] CB: Teksten fortæller, hvor meget RMH påskønnede sine ansattes indsats, og tænk, at denne Ane Marie Andersen har arbejdet på Instituttet siden 1824 – 11 år før RMH blev født! Det er jo også interessant, at dengang var der altså ikke indført folkepension – så man arbejdede indtil man døde!