1879.07.12 fra Malling-Hansen til Krigsministeriet.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Denne brevkladde, fundet i Rigsarkivet i mappen med byggesager, er ikke dateret og ikke signeret, men der er ingen tvivl om, at Malling-Hansen har skrevet den, og den af mig angivne datering er meget sandsynlig.

 

Brevet skal læses sammen med Malling-Hansens brev af samme dato og med lignende indhold til Københavns Magistrat.

 

Skrivelsen giver os anledning at fremover forske i Rigsarkivets dokumenter fra Krigsministeriet. Grunden til at det kgl. Døvstummeinstitut havde med Krigsministeriet at gøre i denne og lignende sager var, at den nærmeste nabo mod sydøst var Kastellet, og i egenskab af forsvarsanlægning var Kastellet under Krigsministeriets ansvarsommråde.

 

Se også: 1879.07.12 Malling-Hansen til Magistraten.

 

- - - - -

 

  DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT

 

    Efter Opfordring fra Hr. Etatsraad, Bygnings-Inspektør Meldahl, tillader jeg mig herved, idet jeg fremsender vedlagte af Hr. Etatsraaden udarbeidede Kort, at fremkomme med Nedenstaaende, der .....bestemmer det Kgl:Døvst.Insti: Skrivelse til det høie Krigsministerium af 12 Juli d.A.-

 

     Det paa vedlagte Kort med a,b,c,d,e,f,g betegnede Areal er en Del af det Areal, som Krigsministeriet ved thinglæst Contract af 30 januar 1866 har overdraget til det Kgl. Døvst. Inst. til Leie.

 

     De nye Byggearbeider paa det Kgl.Blinde-Institut gjøre det ønskeligt at nævnte Areal a,b,c,d,e,f og g overdrages gjennem Stadsmatriklerne og ved Maalebrev[1] til Matr. Nr 55. –

 

     Det Kgl.Døvstumme-Institut har intet at erindre imod at denne Overdragelse finder Sted, dog at den Leieafgift af 50 Kr:, som Institutet hidtil har betalt for det hele i nævnte Contract formindskes med et til det afgivne Areals Størrelse svarende Beløb.

 


[1] JMC: Ifølge Den Danske Ordbog over sproget i 1800-tallet, betød dette:
”attest, der indeholder resultaterne af et areals, en grunds opmåling”.


Johannes Moldenhawer, 1829-1908, blindepædagog, forstander ved Det kongelige Blindeinstituttet. Foto: Blindehistorisk Selskab.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander, prest, oppfinner og naturvitenskapelig forsker. Privat foto fra 1877.
Johannes Ulrik Plesner, 1857-1922, etterfulgte Moldenhawer som forstander for Blindeinstituttet.
Personalet ved Blindeinstituttet fotografert foran innganspartiet i 1910. Omtrent midt i bildet ses en hvithåret Johannes Plesner, som var forstander. Tre plasser til venstre for ham, ses Malling-Hansens datter Engelke Wiberg, og fire plasser til høyre står Engelskes ektemann, inspektør Fritz Wiberg.
Slik ses ingangsportalen ut i moderne tid.
Et gammelt kart som viser både Døvstumme- og Blindeinstituttet. Tilbygget til Blindeinstituttet er ferdig bygget på dette kartet.
Det originale brevet.