Brev 20 dec 1884 fra RMH til Wolfhagen.

Den nyansatte direktøren ved instituttet, Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB.
Den forrige direktøren, som trakk seg tilbake i 1884 pga alderdomssvekkelse, J. P. Trap, 1810-1885. Foto DKB.
RMHs forgjenger som forstander, hans svigerfar Søren Johan Heiberg, 1810-1871. Foto: Heiberg Museet i Sogndal.

Research, transkribering og fodnoter af Jørgen Malling Christensen.

 

Fodnoter og illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette brev er en del af den serie skrivelser, som indgår i konflikten mellem Rasmus Malling-Hansen og hans nye chef, Direktør Wolfhagen. I øverste venstre hjørne har Ministeriet diarieført skrivelsen og noteret, at den indkom den 20 december 1884 og har givet den nr. 30.Man mærker tydeligt på tonen i skrivelsen, at RMH er yderst opbragt og nu helt har tabt tålmodigheden!

 

 

            Deres Højvelbaarenhed bedes at tilgive, at jeg atter kommer tilbage til ”Forretningsgangen”, hvis detailler maa for mig, den underordnede, være af en ganske anden Betydning end for Hr: Directeuren.

 

            Deres Udtalelser idag lade mig antage, at De har indsendt Forslagene – angaaende hygiejniske Forbedringer ved Instituts-Bygningen her – til Ministeriet. – Maatte jeg i den Anledning udtale, at jeg havde dristet mig til at vente, at Hr: Directeuren vilde have ladet mig afgive skriftlig Erklæring i Sagen, samt at denne min Erklæring, da den jo i et Par Puncter maate være i Modstrid med Hr: Directeurens Indstilling til Ministeriet, - saa vilde være bleven vedlagt Indstillingen. –

 

            Att dette nu ikke er sket, kommer mig meget uventet og driver mig til at i al Beskedenhed at komme med følgende Udtalelse: -

 

            Det er mig desværre umuligt at indse Hr: Directeurens Berettigelse til ganske alene at forandre den bestaaende Forretningsgang, der har vundet Alders Hævd og Godkjendelse af Anstaltens højeste Overordnede igjennem en Tid af over 43 Aar[1].

 

            Skal Forretningsgangen forandres til en, der bryder med al Tradition og med den Myndighed, der hidtil har været tilstaaet Anstaltens Forstander, saa maa jeg driste mig til at bede om, at Sagen forelægges til det høje Ministeriums Afgjørelse, samt at der velvilligst tilstaas mig Lejlighed til fuld Redegjørelse ligeoverfor vor fælles højeste Foresatte angaaende denne Sag.

 

Kjøbenhavn den 20 December 1884.

 

Allerærbødigst

 

R. Malling-Hansen

 

Højvelbaarne

 

Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkorset af Dannebrog og Dbm: p.p. – Directeur for de kgl. Døvst:Inst: -

 

 


[1] JMC: En tradition som da var 43 år gammel, dvs fra 1841. Dette kan ses i relation til at Malling-Hansens forgænger i embedet, Søren Johan Heiberg, 1810-71, blev ansat som lærer ved det kgl. Døvstummeinstitut i København i 1836 og i 1839 – da instituttet flyttede til Citadelsvej (Kastelsvej) blev udnævnt til førstelærer, forstander og præst. Heibergs eftermæle er at han var en meget dygtig administrator, og det er således han som havde grundlagt den forretningsgang, som Malling-Hansen kunne fortsætte, da han overtog Heibergs embede i 1865 under Jens Peter Traps chefsskab. Trap, 1810-1885, blev netop i 1865 udnævnt til direktør for de kgl døvstumme- og blinde-institutetter, en post han havde indtiltil han måtte afgå på grund af sygdom i 1884. Trap døde den 21 januar 1885. Man kan også notere sig, at Trap havde en høj rang som frimurer – noget som også galdt Malling-Hansen og måske en faktor som forstærkede deres gensidige tillidsforhold.

SA: Wolfhagen var åpenbart en handlingens mann, og der hans forgjenger, Trap, hadde overlatt stort sett hele driften ved instituttene både i Fredericia og København til de respektive forstanderne, tok Wolfhagen en rekke initiativer helt på egen hånd uten å konsultere forstanderne, hverken Georg Jørgensen i Fredericia eller RMH i København. Sett i ettertid synes det som om konflikten kunne vært unngått helt og holdent dersom Wolfhagen hadde sørget for å konsultere forstanderne forut for sine initiativer. Man legger forøvrig merke til at RMH holder en ytterst respektfull og høflig tone i sitt brev. Wolfhagen hadde nok retten på sin side når han inntok en mer aktiv rolle i driften enn sin forgjenger, J. P. Trap, som stort sett ikke blandet seg i driften overhode, men en mer nennsom overgang var nok påkrevet, for å ikke unødevendig provosere frem konflikter.  


Det originale brevet. Avfotografering: Jørgen Malling Christensen