1887.02.13 Danish

Dagbogsnotat af RMH 13 februar 1887 [1]

 

 

1887.

 

13/2.   Bedstemoder, Svoger, Lætitia[2] og Fætter Vald.[3] til Midd. Om Aftenen. Fætter mente, at der Intet vildevære til Hinder for, at Kommuneskolens Lærerehver talte 7 Børns Puls Kl: 9 Form: og at devilde være villige dertil.[4] -  En Læge (Dr Asmus-sen  ?) kom om Aftenen, havde kun kunnet faa Kurvetegningerne fra Bibliotek; vilde gjerne spørge om, hvor faa texten. Jeg forærede hamet Expl. –[5] Fætter mente at Historien ang:Scavenius’s , Kul-turministerens Usædelighed maate være sand, at det var en i mange Aar bekjendt Sag, at han horede. – Utroligt ! –[6] I en Artikel om Mozart’s ”Cosi fan Tutti” i Nationaltidende for i dag staar, at Mozart drevedes af den yderligeste Pengenød til at lave dette Arbejde. Om Aftenen firhændig Mozart’s Don Juan afHustruen og Lætitia.[7]

 

 

[1] JMC: Dette korte dagbogsnotat stammer fra nogle papirer Elsebet Erlangsen, datter af Emma Mathiesen, har udleveret kopier af. EE har gjort et forsøg på at transkribere RMH’s håndskrevne og meget sværlæste tekst.
I transkriptionen oven har jeg beholdt den lay-out og opstilling som RMH brugte.

SA: Vi skylder Elsebet Erlangsen meget stor takk for hennes store interesse for å bevare alt som vedrørte hennes bestefars liv og levned. Hennes etterkommere eier i dag en stor mengde bilder, dokumenter og brev som hun samlet sammen i årenes løp, og de har meget sjenerøst latt oss lage kopier av alt de har i sin besittelse. Jeg tilbragte i 2006 en hel weekend hos dem i København, og scannet inn hele samlingen.

[2] SA: Den personen som kalle bestemoder er etter all sannsynlighet RMHs svigermor Abelone Antoinette Steenstrup, som kaltes Lone, født Lyngbye, 1814- 1906.  Svoger og Lætitia vil jeg tro må være RMHs hustru, Annas bror, Peter Vilhelm Vogelius Steenstrup, 1850-1897, som var assessor, og hans hustru Lætitia, født i 1856.

[3] SA: Fætter Valdemar har jeg dessverre ikke funnet ut hvem kan være. Det kan jo være enten en fetter av RMHs to hustruer, eller en fetter av ham selv. RMHs to hustruer hadde tilsammen over 40 onkler og tanter( i familiene Lyngbye, Rørdam, Heiberg og Steenstrup) så det er sikkert også et meget stort antall fættere å finne ut av for å finne den rette. RMHs egen familie vet vi dessverre ikke så mye om at vi har oversikt over hans fettere, men det kan jo virke som om denne Valdemar også er skolemann. Det kan jo også dreie seg om en fætter av en av hans brødres koner (i familiene Thaning eller Jeppesen).

[4] SA: RMH var i denne perioden intenst opptatt av sine undersøkelser av barns vekst og vektøkning i sykluser, og undersøkte en lang rekke ulike faktorer i flere land og verdensdeler, som kunne vedrøre barnas utvikling. Det er neste utrolig å tenke på at han fikk en stor mengde skoler og institusjoner til å utføre regelmessige målinger f . eks. Av barnas puls hver eneste dag over lange perioder. Om det som står her, at alle kommunelærere skulle telle syv elevers puls hver formiddag, noensinne ble satt ut i livet, vet vi ikke med sikkerhet, men ved Døvskolen i Kastelsvej oppbevarer de ca 200 av de kladdebøkene RMH anvendte til å føre opp resultatene av de ulike målingene han fikk utført.

[5] SA: Tydeligvis en lege, som kommer uanmeldt til det Malling-Hansen’ske hjem for å  gjøre en forespørsel vedrørende RMHs bok om barns vekst og vektutvikling i sykluser.

[6] SA: Jacob Frederik Scavenius, 1838-1915, var en meget markant dansk politiker og kultusminister 1880-1891, og var RMHs øverste overordnede, som han måtte forholde seg til i mange sammenhenger, f eks som formann for Jonstrup-jubileet i 1890. At en mann fra overklassen hadde kvinner på si’ var vel ikke i seg selv spesielt oppsiktsvekkende, men det er tydelig at RMH er rystet over dette. Han var jo selv en mann med høye idealer, foruten at han var prest og familiefar. Vi må vel tenke at noe slikt var utenkelig for RMH selv, som virket å ha et meget nært og kjærlig forhold til begge sine koner.

[7] SA: Dette dreier seg om kvinner av den ypperste København’ske overklassen og pianospill ble nok regnet som en del av dannelsen for dem. Vi vet at RMH var meget glad i musikk, og blant annet spilte orgel selv. Det var nok en del av lærerutdanningen å lære å akkopagnere til sang.

 

 

 

Anna Steenstrup, 1842-1897, RMHs andre hustru. Foto: Privat
Annas mor, Abelone Antoinette, f. Lyngbye. Foto: Privat
Annas bror, Vilhelm Peter Vogelius Steenstrup, 1850-1897. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Brorens kone, Lætitia, f. Schiellerup, født 1856. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Kultusminister fra 1880 til 1891, Jacob Frederik Scavenius, 1838- 1915. Foto fra wikipedia
Elsebet Erlangsen, 1904-1995, RMHs barnebarn. Foto: Privat
RMHs hovedverk: Perioder i Barns Vekst og i Solens Varme, fra 1886, med dediaksjon til hans hustru.
I denne kladdeboken av samme slag som han anvendte til å notere måleresultetene i, skrev RMH også ned noen dagbogsnotater.
Slik ser RMHs barnebarn, Elsebet Erlangsens transkribering ut. Hun hadde litt problemer med å forstå skriften til RMH.