189002xx fra Malling-Hansen til skoledirektør Backe.

Niels Backe, 1841-1895, skolemand og forfatter. Foto: DKB.

[1]Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne dokument er fundet i Rigsarkivets mapper med Rasmus Malling-Hansens efterladte forstander-dokumenter.

 

Det handler om Malling-Hansens egen kladde til et brev, som han i februar (dag ej angivet) sendte til Bäcke, en af de ansvarlige for programmet ved det sjette nordiske skolemøde i København.

 

Vinteren og foråret 1890 var en periode, hvor Malling-Hansen led af meget dårligt helbred, men trods dette var han ambitiøs og tog dette initiativ til at bruge det nordiske skolemøde – hvor tusindvis af lærere fra de nordiske lande deltog – som en platform for at få et vigtigt budskab ud angående de døvstummes situation og lærernes ansvar i relation til de døvstumme.

 

Skolemødet blev afholdt i bygningen ”National” 5-8 august 1890, og Malling-Hansens foredrag fik plads på mødets sidste dag. Dette var kun et par-tre dage efter at Malling-Hansen havde været hovedarrangør og -taler ved Jonstrup Statsseminariums hundredeårsjubilæum.

 

Se i øvrigt under fanebladet ’educational reformer’ vor artikel: ”Malling-Hansens foredrag[2] på det nordiske skolemøde, august 1890”.

 

 

    Hr: Skoledirecteur N. Backe, R.af Db:

 

                   Læssøgade 2, Kjøbenhavn N.

 

     I Henhold til ”indbydelse til det sjette nordiske Skolemøde” beder jeg Dem om, at de velvilligst vil optage mig paa Listen over Foredragsholdere.

 

     Det vilde kunde være til ikke ringe Nytte for vore Døvstumme, om man ude omkring havde lidt mere Kjendskab end nu til, hvad der kan gjøres for dem inden de optages til Undervisning paa Døvstummeanstalterne og hvad efter deres Oplærelse. Især vilde Landets Lærerstand her lejlighedsvis, med ringe Besvær, kunne gjøre megen Gavn. Jeg vilde derfor bede om Tilladelse til at maatte under Skolemødet holde et Foredrag (paa ½ Time, højst ¾ Time): ”Om de Døvstumme før og efter deres Undervisning paa Døvstumme-Anstalterne.”

 

              Venligste Hilsner fra Deres ærbødige

 

                                RMH.

 

JMC: I marginen har Malling-Hansen (SA: Eller en arkivar) med blå pen skrevet: ”Feb 1890”.

 


[1] JMC: Jeg har desværre ikke kunnet finde oplysninger om denne person; men han var alltså Ridder af Dannebroge.

SA: Det kan se ut til at RMH har skrevet Bäcke i brevet, men jeg tror det mest sannsynlig må dreie seg om Niels Backe, som i DKB oppgis å være skolemand og forfatter. Vi kjenner et annet brev fra/til Niels Backe, og her går det tydelig frem at han hadde ansvaret for organiseringen av de ulike talene ved skolemøtet i København 1890.

Om Niels Bache står det følgende i Dansk Biografisk Lexikon:


Bache, Niels, 1841-95, historisk Forfatter og Skoledirektør i Kjøbenhavn. B. fødtes 22. Maj 1841 i Roskilde, hvor hans Fader, Niels B., var Kjøbmand, Søn af ovfr. nævnte Lars B. Den opvakte Dreng kom i Metropolitanskolen, hvorfra han dimitteredes 1859. Han havde allerede fra sit 16. Aar maattet give Undervisning for at subsistere, og denne Gjerning fortsattes samtidig med, at han studerede Historie og Lovkyndighed. 1865 underkastede han sig latinsk juridisk Examen. 1872 blev han Lærer i Historie og Geografi ved Søofficersskolen. Han oversatte Arnds «Tyve Aars Historie» (2 Bind, 1871) og Lanfreys « Napoleon I’s Historie» (5 Bind, 1872-77), skrev Oversigten over Tidsrummet 1855-66 i den franske Oversættelse af Allens Danmarkshistorie, var Medarbejder af «Nord. Conversationslexikon», 2. Udg., og «Forlagsbureauets Haandlexikon». Kort efter at han var bleven juridisk Kandidat, begyndte han Udgivelsen af en stor populær Nordens Historie med Illustrationer; 1. Udgave fuldendtes 1875, 2. Udgave, som den første i 5 store Bind, 1887. Det er et paa udstrakt Læsning grundet Arbejde i en jævn, rolig og klar Form. -- 1886 blev B. Direktør for de private Skoler i Kjøbenhavn. 25. Jan. 1879 ægtede han Marie Hornemann, Datter af Dr. med. E. H. Han døde 9. Nov. 1895.

[2] JMC: Vi har endnu ikke fundet Malling-Hansens foredrag.

SA: Men vi kjenner minst to referater av Malling-Hansens foredrag. Les her om lærermøtet og RMHs foredrag.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.