Brev fra Kjøbenhavns almindelige Hospital til RMH

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Vi har her et meget tidligt brev, fundet i Rigsarkivet i mappen benævnt ”Døvstummeinstituttet, diverse korrespondancesager”. Heldigvis har vi også en kladde til det svarsbrev som Malling-Hansen skrev samme dag efter hans undersøgelse af drengen!  Almindelig Hospital var et sygehus for mindre bemidlede og fattige medborgere i København. Det var også koblet sammen med fattigvæsenet og havde 600 fattige boende i bygningerne  (såkaldte ’lemmer’) – foruden patienterne – og institutionen var desuden sæde for fattigvæsenets administration. Det blev opført i Amaliegade i 1766-1769 og blev nedrevet i 1895 (Kilde: dansk Wikipedia).

 

112/1869[1]

 

Kjøbenhavns
almindelige Hospital
den 10 Juni 1869

 

Fra Kjøbenhavns Politi er afleveret til Magistraten og dernæst indlagt i Hospitalets
Lemme-Afdeling en Dreng, som formeenlig er døvstum.  – Da de herværende Døvstumme forgjæves have forsøgt paa at faa ham til at besvare deres Fingersprog, og man er aldeles ubekjendt med hvem han og hans Forældre ere, samt om hvor han er kommet fra og hører hjemme, giver jeg mig den Frihed tjenstligt at anmode Herr Forstanderen om at der med Deres godhedsfulde Foranstaltning,  maatte paa Institutet blive gjort Forsøg paa at faa ham til at meddele de attraaede Oplysninger, i hvilken Anledning jeg tillader mig at lade  ham medfølge og forventer mig dernæst meddelt Magistraten (Resultatet)[2]af den stedfundne Undersøgelse.

 

                                   Teilgaard.[3]

                                   svar samme Dag[4]

 

Til Forstander Hansen
Det Kongelige Døvstummeinstitut

 


[1] JMC: Malling-Hansens notat.

[2] JMC: Jeg tror at ordet ’Resultatet’ er faldet væk af fototekniske grunde, men det ville være logisk at havde dette ord, eller et lignende, her.

[3] JMC: Teilgaard er antagelig chefen for sygehuset, men jeg har ikke kunnet finde nogle data om ham.

[4] JMC: Denne sidste linje er Malling-Hansens håndskrift.

 


Amaliegade set mod Groenningen. Almindeligt Hospital i Amaliegade var en 200 meter lang herskabelig bygning fra 1760erne, som var opført af fattigvæsenet og i 120 år var alderdomshjem, fattiggård og arbejdshus. Tegning fra af H. G. F. Holm 1855. København før og nu, bd. III.

En av de såkalte lemmestuer i Almindeligt Hospital.

Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.