1869.09.04 Fødselsdagshilsen fra fire døvstumme

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette brev er det hidtil tidligste brev, vi har fundet! Det findes i Rigsarkivets mappe ”Direktionens korrespondance”. Det burde nok ikke have havnet blandt de officielle handlinger – denne kærlige hilsen til Rasmus Malling-Hansen i anledning af hans 34 års fødselsdag er jo af helt personlig art, og jeg vil tro at den i sin tid er blevet fejlsorteret. Jeg beklager at ikke have været i stand til at tyde alle ord – skriften er meget svær at tyde, men hvis nogen kan hjælpe til med at udfylde hullerne, er jeg taknemmelig. Uanset disse mangler, er det tydeligt at disse tidligere elever er dybt taknemmelige overfor Malling-Hansen, og brevet er et rørende vidnesbyrd om deres varme følelser overfor ham.

 

                                               Kjøge 4de Sept. 1869

 

Velværdige[1] Hr. Pastor M. Hansen

 

I Anledning af Deres Fødselsdag den 5te dennes beder vi alle 4 døvstumme der forestilles paa dette medfølgende Visitkort[2] at tillade os at ønske Dem et lykkeligt Nyaar af  /.............?/ og vi ønske alle de maae leve længe og virke for de Døvstummes Vel, samt altid maae nyde et godt Helbred og Glæde i deres Familie samt Gud vil signe Dem for hvad de altid gjør for Døvstumme Foreningernes Fremme. Dette indlagte Visitkort beder vi Dem velvørdig ikke at forsmaa, vi veed godt at den er af en ubetydelig Værdi; men ogsaa af et oprigtigt Hjerte vi /............?/
Kostbarhed som paa Oprigtighed. Sluttelig beder vi Dem modtage venlige Hilsner fra os Alle i det jeg undertegner paa andres og egne Vegne.

 

                                               P. O. Olsen

 

P 1/10 69[3]

 


[1] JMC: Den danske ordbog for perioden fortæller at dette ord ikke fandtes; jeg tror helt enkelt at brevskriverne mente ”veldædige” eller ”velærværdige”, hvilke begge ville have været korrekte og passende.

[2] JMC: De har antagelig været hos en fotograf og taget et billede til begivenheden og som gave til RMH, og det er dette kort de kalder ’visitkort’.

[3] JMC: Noteret med den blå pen Malling-Hansen ofte brugte til notater på breve.


Døvstumme barn øver høytlesning i kor sammen med sin lærer. Foto: Døvehistorisk Selskab.

Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.