1870.10.14 Danish

Geheimeetatsråd J. P Trap. Foto: DKB

Vi kjenner ikke dette brevet i sin helhet, men bare et utsnitt i faksimile i en avisartikkel fra 1948, som sannsynligvis stammer fra Berlingske Tidende. Det er etter sigende skrevet til Malling-Hansens overordnede, direktør for Døvsummeinstituttet, J. P. Trap.

 

Teksten i artikkelen lyder slik:

 

Skrivekuglen er 78 Aar

 

Vi kunde forleden fortælle, at Amerikanerne nu meddeler, at Skrivemaskinen i disse Dage fylder 75 Aar[1].

 

Vi har dog ogsaa kunnet fortælle, at Skrivekuglen i sin danske Udgave er ældre. Vi bringer i den Anledning et Brev, som Forestanderen for Døvstummeinstituttet R.Malling-Hansen skrev paa den af ham opfundne ”Skrivekugle”. Brevet er dateret 14. Oktober 1870[2], og vi kan saaledes prale med en tre Aar ældre Skrivemaskine end den amerikanske. Brevet som er i Ingeniør Hüttemeiers[3] Besiddelse, er stillet til Kongens Kabinetssekretær, Geheimeraad Trap og er skrevet dels som et Bevis paa Skrivekuglens Fortræffelighed  -  Malling Hansen er endda saa langt forude for sin Tid, at han ikke bruger gotiske Bogstaver – og dels takker han i Brevet Kabinetssekretæren, fordi Døvstummeinstituttets Skomager havde faaet Lønforhøjelse.

 

 


[1] JMC: Det er næppe muligt at med 100% sandheds- eller objektivitetskrav fastslå skrivemaskinens alder! Men når ”amerikanerne” meddeler at den har 100 år på bagen, refererede de til at Remington startede i september 1873 med industriel produktion af Sholes/Glidden/Soulé s maskine i den version som man på det tidspunkt  var kommet frem til, efter flere års mislykkede forsøg (amerikansk patent allerede i 1868 og senere også i 1871). De første Remington-maskiner kom på markedet i begyndelsen af 1874.

SA: Den første versjonene av amerikanernes skrivemaskin sto ferdig i 1867, et år før den ble patentert. Dette er nøyaktig samme år som er satt som offisielt årstall for byggingen av den aller første skrivekuglen. Det er også kjent at "the typewriter" undergikk en stadig forbedring gjennom de første årene frem til dem kom i produksjon, og enkelte eksemplarer av de tidlige versjonene ble solgt, bla a i en forretning i nærområdet til oppfinnerne. I disse årene gikk maskinen under navnet "Sholes-Glidden", etter to av oppfinnerne. Malling-Hansens skrivekugle kom først i salg i 1870, samme år som han fikk sine føste patenter. Forhandlinger om patentet til Malling-Hansen skjedde på et tidligere tidspunkt enn 1873, med James Densmore, som hdde kjøpt patentet på "the typewriter". Men de forhandlingene strandet. Malling-Hansen var nok i overkant optimistisk på sin skrivekugles vegn og krevde alt for høy pris. På et tidspunkt foreslo Densmore at de skulle bytte patenter, men RMH avslo. Remington-fabrikken var svært skepiske til å starte produksjone av skrivemaskiner, og Densmore måtte garantere for et visst beløp i tilfelle fabrikken skulle lide økonomisk tap.

Angående alder, er det nok mest korrekt å hevde at "the typewriter" og skrivekuglen er så godt som jevngamle. Ytterligere detaljer vedrørende dete spørsmålet kan leses i en artikkel fra Helge Holts bok om skrivemaskiner.

[2] JMC: Vi har ikke en fuldstændig kopi af dette brev. Derimod har vi – se brevsamlingen – et brev fra RMH til Trap dateret 20 december 1870. Vi har også det tredje kuglebrev som RMH nogensinde skrev, nemlig brevet fra den 9 september 1870 til hans to brødre, Johan Frederik og Thomas Jørgen.

[3] JMC: Sandsynligvis er der tale om Johan Aage Hüttemeier, 1871-1959, far til den velkendte kogebogsforfatterinde Kirsten Hüttemeier.


Artikkelen fra 1948.
Utdrag av brevet, som sies å ha tilhørt ingeniør Hüttemeier.