1872.04.26 Danish

Patent Agentur     514 Ninth Street

 

Kgl:   Svensk og Norsk Vice Konsulat, Washington, 26 April 1872

 

                        Hr Tho. Schmidt.                        Secretary of Legation. New York.

 

 

Gode Ven.

 

            Atter har jeg da Kræfter til at holde mit legeme i en vertical Stilling og at kunne fore en Pen i Haanden.

 

           Deres ærede Skrivelse af 24 dennes (add.[1] Til Frøken Bendz) modtog hun igaar aftes, og det glæder mig meget selv at være istand til at besvare det. Trine Rasmussens Fordring vil idag blive presenteret for vor nye Pension-Agent, og jeg haaber at der ei vil være nogen Vanskelighed med at faae den indcasseret – i hvilket Tilfælde Beløbet vil blive Dem tilsendt pr check paa en New York Bank.Kan De gjøre noget med Pastor Hansens Skrivekugle, da skal jeg naturligvis forsyne Dem med alle de Oplysninger o.s.v. som De ønske.I Pastor Hansens sidste Brev til mig, skriver han at $ 25,000 er den laveste Pris som han vil tage for det amerikanske Patent – han fordrer contant Udbetaling og vil muligen om kortere Tid fordre en forhøjet Betaling. Patentet er i Orden og De skal faa Copier deraf, men Modeller har jeg ingen at sende. Jeg har her een Model, som jeg ei godt kan sende bort – jeg haaber om faa Dage at faae denne forevist for den japanesiske Prinds “Iwakura” som muligen vil ordre et Antal af slige Maskiner til Japan. Hvis De imidlertid tror at have fundet en solid Kjøber der vil betale ovenstaaende Sum contant da vil jeg strax sende Dem det Apparat jeg har – jeg tror ei at kunne sælge Patentet paa slige Conditioner. Deres forb.C.F. Clausen.(Tillføjet i marginen): Hvis De i New York seer en eller anden praktisk lille Gjenstand, som De tror at ville kunne betale sig at fremvise (og muligen patentere) i Danmark, da behag at lade mig det vide. Deres venlige Tilbud at skaffe mig Billetter med Baltic Lloyd Linien vil blive modtaget med Taknemmelighed – hvis mit Helbred tillader mig at reise. Jeg haaber at kunne reise dem 1st Juni med “Humboldt” [2], Lauritzen & Kone reise med os.

 

 


[1] JMC: Add = adresseret

[2] JMC: Det er rimeligt at antage at anledningen til hans rejse er at deltage i den store Kunst- og Industriudstilling i København

Denne åpne sylindermodellen var etter all sansynlighet den som ble sendt til USA. Illustrasjonen over ble anvendt i tidsskriftet "The Engineer i en artikkel fra 1872"
Den japanske delegasjonen under ledelse av Prins Iwakura( i midten) fotografert i London 1872. Bilde fra Wikipedia
Dampskipet Humboldt fotografert i 1900