1876.02.05 Danish

Brev fra RMH til broder Jørgen på fortrykt brevpapir

 

I venstre hjørne:

Tegning af Skrivekuglen

 

I midten:                                   R. MALLING HANSEN's

                                                       Skrivekugle.

 

KJÖBENHAVN, DANMARK

 

                                                   DEN 5 FEBRUAR 1876.

 

                                                KJÄRE  GODE  B R O D E R !

 

 

   DET GJÖR MIG OG OS ALLE INDERLIGT ONDT, AT KJÄRE GODE MODER IGJEN HAR FAAET ET TILBAGEFALD; VI HAVE DET HAAB, AT DET MEGET SNART MAA VÄRE OVERSTAAET OG VI BEDE, AT VOR EGEN GODE MODER SAA MAA GAA ROLIGT OG SIKKERT FREMAD. HER ER VI - GUD VÄRE TAKKET - HELT RASKE MED UNDTAGELSE AF LIDT SMAAPUTTEHOSTE.[1]

 

   VEDLAGT FÖLGER 2 AF MINE BREVE TIL VEN DENSMORE[2]. DU SKAL IKKE ÄRGRE DIG OVER DE TYSKE GRAMMATIKALER. DET MAATTE SKRIVES I  HAST. JEG HAR I ET FÖLGENDE LANGT BREV[3] - OM HVORLEDES HAN SKAL ARBEIDE MED MIN MASKINE - MAATTET INDRÖMME, AT MIN MASKINE I EEN HENSEENDE, MEN KUN I DE SIDSTE BREVE, IKKE HAVDE SAT BOGSTAVERNE MED DEN FULDE MATHEMATISKE SIKKERHED, DEN SAMME FEJL VIL DU VIST OGSAA FINDE HER. - DEN ER BEGRUNDET DERI, AT EN ARBEIDER HOS MIN MEKANIKUS UNDER EN FORANDRING AF MASKINEN HAR BESKADIGET ECHAPEMENTET, OM ET PAR DAGE VIL MASKINEN ATTER I DEN HENSEENDE VÄRE COMPLET.

 

   JEG HAR MAASINDE[4] TRAVLT, TAG DERFOR TIL TAKKE FOR IDAG.  DE HJERTELIGSTE HILSNER TIL EDER ALLE FRA OS ALLE

 

 

                                   DIN INDERLIGT HENGIVNE BRODER

 

                                           R.   M.   H.

 

                       

 

 


[1] Putterne er RMHS døtre, som han altså har 7 af på dette tidspunkt. Der er nu kun få måneder til, at hans elskede hustru Cathrine - Cäthemor - dør i barselssengen - og tager to ufødte døtre med sig i graven.

 

[2] Hvad der står i disse breve til Densmore (og fra) er desværre ukendt, men ekstremt vigtigt. Densmore var advokat for Sholes, der producerede den første amerikanske skrivemaskine i 1873 - på Remington-fabrikken. Den maskine der - helt ufortjent - slog benene væk under skrivekuglen. Den var billigere - så vidt vi ved. Sverre: Jeg mener at erindre, at Remington maskinen kostede 70 kr. Skrivekuglens kostede først 1200, og faldt så til 150 kr ved slutningen af 1880'erne. På dette tidspunkt - 1876 kostede den omkring 300 kr. Men så var Remington maskine jo også meget langsommere.

RMH har allerede haft kontakt med Densmore omkring 1872 - se tidligere breve - hvor han forsøgte at sælge sit US patent til dem/ham. Men hvorfor han stadig har kontakt i 1876 - og kalder Densmore sin ven - det er uhyre interessant. Mon Remington fabrikkens arkiver findes endnu?

 

[3]  RMH har tidligere måttet få broder Jørgen til at oversætte alle brev til og fra engelsk, fordi han ikke selv kunne engelsk (Mærkeligt at forestille sig i dag - men dengang var tysk og fransk og - for en teolog - græsk og latin, de fremmesprog man kendte). Men her lyder det som om, han nu har lært at skrive engelsk?? Det bør undersøges nøjere!!! Sverre: Han er nok begyndt at kunne forstå noget engelsk, men det fremgår af senere breve, at han ikke kan skrive det.

 

[4] Gammelt, ukendt ord.