Brev 3 maj 1878 fra Juliane Hansen til svigerdatteren, Nielsine Hansen, f. Jeppesen.

De tre brødrene Hansens mor, Juliane Hansen f. Matzen, 1809-1885. Photo: Privat.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Her er et brev som – i ordene selv og imellem linjerne – formidler en hel del om Juliane Maries personlighed og om hendes relationer med de tre brødre og deres nærmeste.

 

Juliane skriver til sin nye svigerdatter Nielsine Jeppesen (1855-1943), som den 18. april 1878 blev gift med Julianes yngste søn Johan Frederik Oluf Emanuel Hansen (1839-1918). Et år tidligere havde Johan fået stillingen som førstelærer ved Skjelstrup Skole og samtidig organist i Hunseby Kirke.

 

Et år efter deres vielse fødte Nielsine deres første barn, Juliane Marie Hansen, født 26 april 1879 (min farmor). De fik også en søn, Jørgen Frederik Jeppe Johan Hansen, født 6 november 1880, død allerede den 14 september 1900. Juliane Marie blev gift med Lars Kristensen (eller Christensen) og de fik 9 børn sammen.

 

I 1878 – og resten af livet – boede Juliane Marie hos sin søn Jørgen Thomas Hansen, som var lærer, senere skoleinspektør og translatør i engelsk, i Ringsted.

 

Hvor jeg ikke har kunnet tyde Julianes gotiske, men også meget personlige, håndskrift, har jeg markeret det med .........

 

- - - - -

 

Ringsted den 3 Mai 1878

 

Kjære gode Svigerdatter!


Hjertelig Tak for Dit kjærlige Brev af 25de April. Det er mig inderlig kjært, at vores Glæde har været gjensidig med at se og tale med hinanden. Det vil altid være blandt mine bedste Erindringer, at jeg var tilstede ved Eders Forening, I to Kjære, og saa glad er jeg i den Tanke, at Vorherres Velsignelse er, og vil blive hos Eder, saa at I stedse faaer et lykkeligt Samliv den Tid som gives Eder at leve sammen, og saa tør nok bede ham at han vil give Eder mange Aar, og et lykkeligt Samliv........, selv om der kommer Prøvedage.

 

Jeg tænker med Glæde paa, at min Johan nu har en kjærlig Hustru i sit Hjem. Jeg tænker mig, at I gaaer sammen i Haven og arbeider lidt sammen i Haven. Tak for Blomsterne, jeg fik fra Eders ...., jeg haaber, at de vil groe og fornøie os her.

 

En ...forkølet jeg i disse Dage og meget træt af at jeg har været til Konfirmationsfest for .........der havde en Datter .....blev konfirmeret; to Aftener forinden......for Lærer Hansens, og saa igjen til..... Jeg maatte jo gaa lidt hver Gang til min egen Stue for at hvile mig, men undslaae mig for at komme kunne jeg ikke ret godt, hvad jeg ellers plejer at gjøre, da jeg saa nylig havde gjort en lang ... men tale meget kan jo mit svage ....ikke taale. Nu de kjærligste Hilsener til Eder begge. Gud give Eder sin Glæde og Velsignelse, derom beder stedse Din inderligt hengivne Svigermoder Juliane Hansen.

 

P.S. Jørgen beder at hilse Eder begge mange Gange paa det kjærligste. Han vilde gjerne selv have skrevet noget til sin Broder, men hans Liv er saa optaget med Arbeide i Skolens Anliggender. Johan takkes ..... for hans kjærlige Brev, og .........om snarest at høre .... fra Eder igjen. Vores Dorthea beder ogsaa at hilse Eder vi haaber at hun kan besøge sin Slægt ved Pindsen, og vi haager at see Eder hos os lidt længere frem i Tiden, Gud lade os atter samles med Glæde.

 

                                 Din

 

                                 Juliane Hansen.


Tre portretter av Nielsine Hansen f. Jeppesen, 1855-1943.
Alle fotografiene tilhører familien.
Dette siste portrettet er et utsnitt av et gruppefoto.
Nielsine og Johan Frederiks to barn, Juliane Marie Hansen, født 26 april 1879 og Jørgen Frederik Jeppe Johan Hansen, født 6 november 1880, død allerede den 14 september 1900. Foto: Privat.
Juliane Marie Hansen, født 26 april 1879. Foto: Privat.
Nielsines ektemann, den yngste av brødrene Hansen, Johan Frederik, 1839-1918. Foto: Privat.
Jensine fotografert sammen med datteren Juliane Marie Hansen, og seks av hennes ni barn. Dette er Jørgen Malling Christensens "forfedre" og han har identifisere alle personene på bildet: Fra venstre til højre, begyndende med forreste räkke: Ingeborg f. 1904; Juliane Marie Kristensen f. 1879; Rosa f. 1918 og Nielsine Hansen. Bagerste räkke: Karen f. 1913, Johan Malling (min far) f. 1914, Ejner f. 1907 og Hans f. 1911. De søskende som mangler i billedet er: Robert f. 1905 (udvandrede til Canada, hvor han senere døde), Poul f. 1906 og Magda f.1909. Foto: Privat.
Her er nok et foto av Nielsines og Johan Frederik Hansens datter, Juliane Marie og hennes barn. Vår president, Jørgen Malling Christensen forteller dette om personene på bildet: "Dette er et dejligt billede af min farmor! Det blev taget i anledning af hendes 70 års fødselsdag den 26 april 1949. Stedet er den lejlighed hvor jeg blev født et halvt år tidligere, nemlig Blaagaardsgade 31C i København, Nørrebro. Mine foräldre var värter for festen. På billedet ser vi i øverste räkke, fra venstre til højre: Poul, Karen, Ingeborg, Ejner, Johan Malling (min far) og Hans. Juliane Marie Hansen (min farmor) sidder mellem Rosa og Magda. Dvs 8 af hendes 9 børn var til stede. Robert havde emigreret til Canada og vendte aldrig tilbage til Danmark. Foto: Privat.
Det originale brevet.