1878.06.02 Danish

Brev skrev på strimmel:[1]

 

 

K J Ô B E N H A V N  DEN 2 JUNI 1878  - - - KJÄRE GODE  B R O D E R [2]. - - - DESFORMEDELST AT DET ER DIN FÖDSELSDAG I MORGEN, SENDER JEG DIG HERVED MIN INDERLIGSTE OG HJERTELIGSTE LYKÖNSKNING: GID DU HAVE LYKKE OG VELSIGNELSE I DIT KJÄRE HJEM OG I DIN GJERNING. ALLE MINE KJÄRE PUTTER OG FRÖKEN RÖNNE[3] SENDE DIG OGSAA DE BEDSTE LYKÖNSKNINGER. - TAK FOR DIT KJÄRE BREV, DU GODE BRODER: DET GLÄDER MIG MEGET AT DU SYNES OM MIN TELEGRAF-SKRIFT. JEG HAR NU FIRE MASKINER FÆRDIGE TIL AT GAA TIL PARIS[4]. DE ERE ALLE FORSKELLIGE.  HR. DUCH REISER MED DEM, VISTNOK PAA ONSDAG. - DU OG DIN KJÄRE HUSTRU SKULLE HAVE HJERTELIG TAK FORDI I VILLE GLÄDE MIG MED ET BESÖG TIL NÄVNTE TID. - HVAD DU SKRIVER OM BOGSTAVERNES UDSEENDE ER ALDELES RIGTIGT, HOVEDSAGEN ER TYDELIGHED, MEN SKJÖNHEDEN MAATTE HELST MED. DET KOMMER OGSAA NOK. NU DE HJERTELIGSTE HILSNER TIL DIG OG DIN KJÄRE HUSTRU FRA DIN INDERLIGST HENGIVNE BRODER.         R. MALLING HANSEN 

 


[1] SA: Dette brev er skrevet på en skrivekugle for papirstrimler, som var specielt udviklet til Verdens-udstillingen i Paris i 1878. Den er mindre end den sædvanlige skrivekugle, og står på en rund trefod. Der findes et eksemplar på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

[2] SA: Eftersom RMH omtaler broderns hustru, så må også dette brev være skrevet til broderen Johan Frederik Hansen, eftersom den anden broder ikke blev gift før i 1886, året efter at moderen var død. Det stemmer også med at Johan Frederik Hansen var født den 3 juni (1839).

[3] CB: De 7 døtres moder var jo død i 1875 i barselssengen, og RMH blev først gift anden gang i 1880. Så frøken Rønne er nok RMHs husbestyrerinde, vil jeg gætte på.

[4] CB: Verdensudstillingen i Paris, hvor RMH fik guldmedalje. SA: Ifølge brevet sendte RMH 4 forskellige skrivekugler til udstillingen. Fra tidligere breve ved vi, at RMH havde lagt et stort arbejde i at have nye modeller færdige til 1878, og han præsenterede for første gang skrivekuglen med farvebånd, samt den mindre model som skrev på papirstrimler, specielt beregnet til telegrafstationer. Dette brev er skrevet på papirstrimmel, og er derfor skrevet på denne nyudviklede maskine.

Patenttegningen av skrivekuglen som skrev på papirstrimler
Fotografi av en av RMHs kugleskrivere