Brev den 12 august 1878 fra Juliane Hansen til sønnen Johan Frederik og svigerdatter Nielsine

Juliane Hansen, f. Matzen, 1809-1885. Foto: Privat.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

 

Her en endnu et personligt brev, som i al sin enkelhed giver os en klar fornemmelse af den ånd og kærlighed som gennemsyrede hjemmet i Hunseby. En tradition og en etik som alle tre brødre med al sandsynlighed tog med sig ud i livet og førte videre til sine respektive familier. Her forstår vi, at Juliane har været på besøg hos Rasmus Malling-Hansen i København – på et tidspunkt hvor enkemanden Rasmus levede alene med sine 7 døtre. Juliane boede på dette tidspunkt  - og resten af sine dage – i Ringsted sammen med sin søn Thomas Jørgen Hansen.

 

Det er på ingen måder let for mig at tyde Julianes skrift, og hvor jeg har måttet give op, er det markeret med ...........Jeg håber at fremover blive bedre rustet til at læse den meget specielle gotiske håndskrift. Og hvis nogen læser af disse linjer kan bidrage med en bedre evne til at tyde håndskriften, vil jeg være taknemmelig. Det er jo ikke kun et historisk dokument – det er jo min tipoldemors brev, og jeg vil gerne kunne læse og forstå det til fulde.

 

- - - - -

 

Ringsted den 12 August 1878

             

              Kjære Søn og Datter!

 

Hjertelig Tak for Eders kjærlige Brev, der modtog mig ved min Hjemkomst den 10ds. Jeg kom ikke Hjem efter første Betænkning da Rasmus .. saa  nemlig at vilde beholde mig lidt længere.

 

Frøken ....fik en lille ...paa 8te ..... for at besøge hendes Slægtninge, og jeg havde da Reiseselskab af hende lige til Ringsted, hvor saa Dorthea var saa god at modtage mig. Det glæder mig rigtig meget at det ... saa godt i Eders Mark og Huus, og jeg synes ogsaa at det er rigtigt at I selv vil deltage i Arbeidet, naar den gode Gud giver Eder Kraft dertil.

 

Det glæder mig meget at se at Ane har det bedre i sit daglige Liv, Gud give at det maatte vedblive at bedre sig. Hils hende mange Gange fra mig og sig hende at det glæder meget at høra fra hende at det gaar bedre med hendes Helbred. Jeg beder ogsaa at hilse fra mig, om Du seer, kjære Sine, nogen af Din Fammilie eller andre af Eders Bekjendte. Modtag kjærlige Hilsener fra Brødre og Svoger og 7 Smaapiger der alle Gud være lovet! ere raske.

 

Jeg vilde gjerne skrive et langt Brev til Eder men jeg kan det ikke, jeg trættes saa snart, og saa vedbliver jeg at skrive ................  Vorfader velsigne Eder... i Kjære, og han give at vi maa samles med Glæde, og at I maa have det ...baade i Eders hjem og have Glæde af ...begge Steder. Jeg tør snart nok sende et Brev fra Eder.........Nu de hjærteligste Hilsener til Eder begge to fra

 

                                 Eders

 

                       inderlig hengivne Moder

 

                                 Juliane Hansen.

 

P.S.:

 

     Dorthea beder at hilse Eder begge. Kjære Datter! Vil Du være saa god at forære mig nogle Hyacintløg og ...med


Et gammelt klassebilde fra Skjelstrup skole av Johan Frederik og Nielsine Hansen sammen med skoleelevene.
Et luftfoto av Skjelstrup skole, der Johan Frederik Hansen var lærer i mange år. Bildet er fra 2003. Skolen er i dag vandrerhjem. Foto: Maribo arkiv.
Det originale brevet.