Brev 17 februar 1879 fra RMH til Justitsråd Bruinier, Kultusministeriet

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DBB

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen

 

Dette håndskrevne originalbrev fandt jeg på Rigsarkivet i september 2015 ved gennemgang af handlinger, arkiverede som indkommende til kammerherre Wolfhagen, Kultusministeriet.

 

 

Velb. Hr. Justitsraad Bruinier[1],R. af Db. & Dbm.

 

17 Feb. 79

 

 

For det mulige Tilfælde, at Ministeriet af Hensyn til en lille Udtalelse i Dagbladet for idag[2] muligt beslutte at lade trykke Exemplarer af Schemaer til Indberetningen om Døvstumme, tillader jeg mig at bede om en lille Udsættelse heraf, da der om faa Dage vil indgaa Forslag herfra til Forandringer i disse Schemaer i Henhold til de Undersøgelser som Læge Mygge[3] har anstillet angaaende Arveligheden af Døvstumhed.  –

 

Foriøvrigt er det kun ganske enkelte Steder, (at) der kan være Mangel paa nevnte bytte (?) Schemaer, da næsten alle Indberetninger i f.m. indkom paa  ...........(ulæseligt).

 

Allerærb.

 

RMH________

 

 


[1] JMC: Navnet er vanskeligt at tyde; jeg har ikke fundet nogen information om en Bruinius, men det er sikkert at han var ansat af Kultusministeriet, eftersom Malling-Hansens brev i dette klart ministerielle ærinde er stilet til Justitsråd Bruinier. Sandsynligvis har Bruinier modtaget brevet men har derefter overdraget det til Wolfhagen, eftersom det fandtes i Wolfhagens arkiv.

[2] JMC: Dette er et vigtigt spor at følge op: finde artiklen i Dagbladet af den 17 februar 1879 på det Kongelige Bibliotek.

[3] JMC: Lauritz Johannes Mygge, 1850-1935, dansk læge. Dr. Med. i 1870 på en afhandling  ”Om Ægteskaber mellem Blodbeslægtede med specielt Hensyn til deres Betydning for Døvstummes Ætiologi”.
Rent generelt antog Mygge at meteorologiske faktorer havde indflydelse på menneskers sygdom og sundhed, og i den henseende synes han at have været inde på samme tankebaner som Malling-Hansen. 

SA: Mygge benevnes også i flere kilder som en pioner innen radiologi, og den første i Danmark som tok røntkenbilder, da han var overlege ved København Kommunes hospital.


Fotos av det originale brevet: Jørgen Malling Christensen