1879.04.03 Danish

K J Ö B E N H A V N   DEN   3 APRIL 1879

 

 

   HR. CAND. SKRAM, STENOGRAPH[1]

 

 

  MED STÖRSTE FORNÖJELSE SKULDE JEG HAVDE AFKJÖBT DEM DERES XEROGRAPH, DERSOM JEG HAVDE HAFT BRUG FOR DEN, ELLER DERSOM JEG HAVDE HAFT RAAD TIL AT GJÖRE EN UNØDVENDIG UDGIFT; MEN DA JEG TIL EGET BEHOV HAR EN SAADAN MASKINE, OG DA MIT MÖNTVÄSEN ER ALT ANDET END BLOT TAALELIGT GODT, SAA KAN JEG DESVÆRRE IKKE TAGE MOD DERES TILBUD.

   DER ER IMIDLERTID I SAAMANGE FORHOLD BRUG FOR EN GOD SATINERMASKINE, SAA DE VISTNOK LET VIL KUNDE BLIVE DEN KVIT PAA GODE BETINGELSER.

 

 

 

                                    DERES ÄRBÖDIGSTE

 

                                       

                                     R. MALLING HANSEN

 


[1] SA: I følge Det Kongelige Bibliotek er dette brevet skrevet til Erik Skram. Det levde på denne tiden en forfatter i Danmark ved navn Erik Skram(1847-1923), og han arbeidet ganske riktig som stenograf og protokolsekretær ved Rigsdagen fra 1872 til 1918. Etter all sannsynlighet er dette brevet skrevet til ham. Erik Skram var, foruten å være forfatter, en meget kjent kulturpersonlighet i Danmark, og ble gift med den norske forfatterinnen Amalie Skram, født Müller. Jeg synes forøvrig det virker som Malling-Hansen i brevet bruker uttrykket ”Xerograph” som synonymt med ”Satinermaskine”. Det skulle tyde på at Malling-Hansen var klar over at Hr. Skram kjente til begrepet ”Xerografi”. Kanskje hadde han kopiert dokumenter etter Malling-Hansens metode?

 

Amalie Skram, 1846-1905, norsk forfatterinne
Erik Skram, 1847-1923, dansk forfatter og kulturpersonlighet. Foto: Det Kongelige Bibliotek