1879.11.30 Danish

Vi kjenner til eksistensen av tre ulike fotografier av RMHs yngre bror, Thomas Jensen Jørgen Hansen, 1837-1919.
Han var først lærer ved Skelstrup skole og bodde sammen med sin mor i mange år. Han var svært språkkyndig og oversatte mange dokumenter til og fra engelsk for sin bror, RMH, som ikke behersket engelsk.
Etter morens død ble han lærer og senere inspektør ved Ringstdd skole, giftet seg og fikk barn. Det skal visstnok finnes etterkommere i dag, men vi har ikke lyktes i å komme i kontakt med dem.

K J Ö B E N H A V N   DEN    30 NOVEMBER 1879.

 

 

                

 

 

 

                                     KJÄRE GODE B R O D E R  !

 

 

 

   DU SEER HER SKRIFT AF EN ALDELES NY SKRIVEKUGLE[1], DER KUN HAR KUGLESTYKKET OG VIPNINGEN TIL FÄLLES MED DE MASKINER, DER FABRIKERES FOR TIDEN HOS MIN MEKANIK-MAND.  SKRIVEKUGLEN ER NU HALVTREDIE TOMME LAVERE END TIDLIGERE OG KUN TO TOMMER BREDERE. MEN SKRIVER NU PAA FOLIO-ARK.

 

 

 - DETTE EXEMPLAR ER DEN ANDEN MODEL AF DENNE CONSTRUCTION,  DEN ER LYKKEDES SAA GODT, AT DER NU VIL KUNNE FABRIKERES EFTER DEN.

 

 

   GRAVEUREN HAR GJORT BOGSTAVERNE FOR SMAA, DER SKAL JO ALTID VÄRE NOGET, SOM ER MINDRE GODT. VEN RITZAU[2] ER LIGESAA GLAD SOM JEG SELV OVER DET LOVENDE RESULTAT, SOM DENNE MODEL HAR LEDET TIL.  VI HAVE MEGET GLÄDE AF DEN NYTTE, SOM DE MANGE MASKINER GJÖRE, DER ALLEREDE ERE SPREDTE  UD I VERDEN. MEKANIKKEREN ER NU FLINK TIL AT FABRIKERE OG HANS ARBEJDE ER FORTRINLIGT.

 

 

   [3]JEG HAR MEGEN GLÄDE AT MIT FORSLAG ANGAAENDE OPRETTELSEN AF ET NYT

 

 

DÖVSTUMME-INSTITUT I JYLLAND. MINISTEREN INTERESSERER SIG LEVENDE FOR DET,

 

 

 OG DET HAR VÄRET TIL BEHANDLING I FINANTSUDVALGET, HVOR JEG HAR MAATTET

 

 

 GIVE MÖDE  FOR YDERLIGERE I ENKELTE PUNKTER AT UDVIKLE SAGEN.  DET VANDT

 

 

 STOR BILLIGELSE DER;  ALT TEGNER TIL AT DET VIL BLIVE ANTAGET MED GLANDS.

 

 

   JEG HAVDE I FORGAARS EN LILLE MIDDAG I ANLEDNING AF, AT MIN GAMLE VEN FRA

 

 

 JONSTRUP,  C. S.  MADSEN,  ALTERDEGN VED AARHUS DOMKIRKE, BESÖGTE MIG. VI FIK

 

 

 BLANDT ANDET STUVEDE RINGSTED-SELLERI. DET VAR LET AT BLIVE ENIGE OM, AT

 

 

 INGEN AF OS NOGENSINDE HAVDE SMAGT NOGET SAA DEILIGT OG FINT DELICAT.

 

 

 

   JEG ER ENDNU IKKE ÖVET I BRUGEN AF DENNE NYE MASKINE, HVORFOR DETTE BREV FREMBYDER ADSKILLIGE UREGELMÄSSIGHEDER. MEN DU SEER JO NOK, AT DEN, HVAD PAPIRSTÖRRELSE, BOGSTAVAFSTANDE OG LINIEAFSTANDE KAN PRÄSTERE ADSKILLIGT.

 

 

  DET GAAER GODT MED ALLE MÄSLINGEPATIENTERNE HER, ALLE ERE OPPE, MEN DE SKULLE ENDNU I NOGEN TI D BLIVE INDE. SÖDE LILLE PUTTE JOHANNE HAR DA ENDNU HIDTIL VÄRET FRI FOR MÄSLINGERNE.  - ALLE VI ANDRE ERE RASKE.   PAA NÄSTE MANDAG SKAL JEG IGJEN HOLDE ET FOREDRAG I GEISTLIG CONVENT HER;  - JEG HAR DENNEGANG FOR LIDT TID TIL EN GRUNDIG OG SMUK FORBEREDELSE.

 

 

DET VILLE VÄRE MIG OG ALLE EN STOR FRYDELSE, OM DU OG INDERLIGT KJÄRE MODER KUNDE BESÖGE OS I ELLER OMKRING JULEN, HVAD MENE I?

 

 

JEG HAABER, AT JEG NOK VIL FAA GJORT ET LILLE HOP TIL RINGSTED INDEN JULEN.

 

 

   DE KJERLIGSTE HILSNER TIL EDER BEGGE FRA OS ALLE.

 

 

 

                                                 DIN INDERLIGT HENGIVEN BRODER

 

 

                                                                 R. MALLING HANSEN        

 

 

 

(Tilføjet med håndskrift i marginen: Hjerteligst Tak for dit Brev og for Opskriften)

 

 


[1] CB: Dette er en videreutvikling av 1878-modellen, og skriver i et annet papir-format, kalt folio-ark..

SA: Dette er et meget spennende brev, og det er synd at RMH ikke oppgir navnet til den mekanikus som har utviklet den omtalte nye modellen av skrivekuglen, som altså kan skrive på ark i større formater. Det opplyses også at denne modellen er lavere enn den gamle, og disse opplysningene kunne tyde på at det dreier seg om den aller siste modellen av skrivekuglen, som ble utviklet av mekanikus August Lyngbye, og som vant førsteprismedaljen i sølv ved Kunst-, Jordbruks- og industriutstillingen i København i 1888. Foruten at den var lavere enn 1878-modellen og kunne skrive på ark i større format, var denne modellen også utstyrt med papirvalse, som også var helt nytt. I likhet med 1878-modellen hadde den også fargebånd. Men det finnes også en annen modell som både var lavere og bredere enn 1878 og en slik modell ble donert til Pødenphants skrivemaskinmuseum av en av RMHs døtre på slutten av 1940-årene. Mest sannsynlig er det denne skrivekuglen som omtales, og den bærer umiskjennig preg av å være laget ved Jürgensens verksted. Den er kompakt, solid og har flere felles trekk med 1878-modellen. I følge en annonse for August Lyngbyes Mekaniske Etablissement, produserte han forøvrig også skrivekugler med både store og små bokstaver, men dessverre er ingen slike skrivekugler kjent i dag.

[2] CB: RMHs gode ven Erik Ritzau (der er med på maleriet, vi har fået fra Anne Ritzau, hvor de fire venner spiller kort) - det var ham, der havde grundlagt Ritzaus nyhedsbureau omkring 1866 (da telegrafen var indført) - var ikke blot en nær ven - men var også forretningspartner og forhandler af skrivekuglen. Jeg har haft den glæde at skrive et kapitel i bogen om bureauet Ritzaus historie - altså et kapitel om RMH - men nutidens Ritzaus Bureau har ellers været uinteresseret i både Skrivekuglen og i venskabet mellem Ritzau og RMH - trods utallige henvendelser fra min side..

[3] CB: De følgende afsnit er både skrevet med dobbelt linieafstand men også med større bogstavafstand end de øvrige afsnit. Det fortæller RMH om sidst i brevet.

SA: RMHs forslag om å opprette et nytt døvstummeinstitutt på Jylland ble i høy grad en success, og ledet til grunnleggelsen av døvstummeinstituttet i Fredericia i 1881. Dette var ennå et skritt i retning av en helt ny organisering av undersvisningen av de døvstumme i Danmark, med RMH som den drivende kraft. Hans siste bidrag i så måte, var som leder av en offentlig kommisjon i 1888/90, som førte til byggingen av ennå et døvstummeinstitutt, denne gangen i Nyborg. Med dette hadde Danmark fullført en gjennomgripende reformasjon av undervisningen av døvstumme barn, og alle elever gikk først gjennom en forskole på Fredericia for å kartlegge deres hørsels- og læringsevner. På grunnlag av disse undersøkelsene ble de så sendt til det institutt, hvis læringsmetoder var best tilpasset deres evner og forutsetninger. Med dette nådde RMH å realisere sine visjoner for døvstumme-undervisningen i Danmark før sin alt for tidlige død i 1890.


Dette er etter all sannsynligvis den modellen RMH beskriver i dette brevet. Den skal være ca 6,5 cm lavere og ca 5 cm bredere enn de foregående modellene. Hvem som bygget denne modellen, vet vi dessverre ikke, men mekanikerne Otzen og Lund ble senere nevnt av RMH som bidragsytere til utviklingen av skrivekuglen. Foto: Dieter Eberwein.
Dette er et noe utydelig bilde som sannsynligvis tilhørte søstrene Malling-Hansen. Denne modellen blir ofte omtalt som den siste, men det er sannsynligvis ikke helt korrekt fordi August Lyngbye laget ytterligere en modell i 1885.
Modellen som vi antar ble bygget i 1879, ble også fremstilt på tegning eller grafisk trykk. Illustrasjonen ble bl a brukt i Salmonsens leksikon.