1881.07.16 fra RMH til Lehmann.

Georg Carl Heinrich Lehmann, 1815-1890, læge, professor, dr. med. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Denne håndskrevne brevkladde er fundet i august 2020 på Rigsarkivet i deres mapper med dokumenter fra Rasmus Malling-Hansen. Meget ofte er Malling-Hansens håndskrevne dokumenter svære at læse, og denne kladde er i særlig grad besværlig. Jeg beklager min manglende evne til at tyde hvert ord, og hvis nogen læser kan hjælpe os yderligere på gled ved hjælp af fotografiet af brevkladden, ville jeg være meget taknemmelig.

 

Det er dog ganske klart, at brevets hovedpointe er, at Malling-Hansen er bekymret for sundhedstilstanden på instituttet og beder om råd for at afværge eller bekæmpe en truende difteriepidemi.

 

Det fremgår af de københavnske aviser, at der i juli måned 1881 forekom et ganske lille og begrænset udbrud af difteri i områder omkring Skodsborg og Rungsted og andre steder op langs kysten. Det fik ingen skæbnesvangre konsekvenser, men man kan meget godt forstå forstander Malling-Hansens bekymring og også beundre hans fremforholdning! Han var jo chef for et institut med – i 1881 – 128 elever plus alle lærere, andre ansatte og ikke mindst Malling-Hansens egen familie. Og naturligvis var han bekymret over risikoen for en epidemi som hurtigt, hvis den fik fodfæste, ville kunne sprede sig i de omgivelser som fandtes på instituttet – med mange mennesker på en begrænset plads. Statistikken viste sidenhen, at ingen elever ved instituttet afgik ved døden i 1881; men Malling-Hansens forsigtighed og initiativ var absolut på sin plads – relevant og nødvendigt. Han gjorde det rette.

 

Den 16 Juli 1881.

 

     Kjære Hr. Professor Lehmann!

 

     Vilde det ikke være rigtigt, at Sygeh......(?) og Sygestuer og Difterilos Paliculens Tui blev desinficeret strax? – Og hvorledes bør dette helst ske? – Bør der ikke stænkes med Desinfektions-Midler paa Sovesale m.fl. Steder? – Bør ikke .......(?) desinficeres? – Er det nok naar jeg vil skrive til Apotheket om passende Midler hertil, eller vil De bestemme hvordan det skal være?

 

                   Deres

 

              Ærb. Hengivne

 

                   RMH.


Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.