1882.01.28 Danish

Deres Excellence

 

 

 

Hr. Geheime & conferentieraad[1]  Trap,

 

Storkors af Dannebroge og Dbm  p .p.[2]

 

 

Af ”Berlingske” ser jeg, at Deres Søn  har taget sin Examen med det bedste Udfald[3]. I den Anledning beder jeg Deres Excellense og Deres Kjære at modtage min Hustrus og min hjerteligste Lykønskning: Gud give og bevare for Dem al Hjerteglæde som denne.

 

 

 

                               Allerærbødigst

 

 

                               R. Malling-Hansen

 

 

Kbhvn. den 28 Januar 1882

 

 

       

 


[1] CB: Jeg kan simpelthen ikke tyde dette ord. Trap var ifølge det af Sverre vedhæftede billede Geheimeetatsraad og levede fra 1810 til 1885 – og skrev det fantastiske værk Trap Danmark, som er beskrevet nærmere i fodnoterne til et andet brev. Ifølge Salmonsens Leksikon fandtes der en titel af Gehejmeraad – rådgiver for Kongen med adgang til statshemmeligheder. Men denne titel her i brevet står ikke i leksikonnet. Håndskriften er umulig at læse, så hvad denne titel er – er ulæseligt – eller hvad siger Jørgen?.

SA: Jens Peter Trap var også direktør for Døvstummeinstituttet, og nær samarbeidspartner til Malling-Hansen. De hadde funnet en ”arbeidsform” sammen, som passet RMH ganske utmerket. Trap overlot nemlig til RMH å åpne all posten til direktøren, og til selv å avgjøre hvilke saker direktøren burde orienteres om. Trap overlot også til RMH å ta alle viktige bestemmelser, så lenge han var orientert.

[2] CB: Ifølge min erindring så betyder Dbm Dannebrogsmand – en kongelig udnævnelse vist – og p.p. betyder ’og alle hans øvrige fine titler’ på latin.

[3] CB:  Den eneste anden Trap i Salmonsens Leksikon er Cordt Trap, der levede fra 1859 til 1937 og var statistiker og nationaløkonom. Chef for Københavns Statistiske Kontor, har skrevet en række bøger om forskellige statistiske emner. Hvis det er ham, RMH hentyder til, så har han altså taget sin eksamen som cand.polit? i 1882 – 23 år gammel – hvor faderen altså er 72.

SA: Ja, Cordt Trap var ganske riktig sønn av J. P. og Malvine Trap.

Jens Peter Trap, 1810-1885. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Malvine Trap, 1826-1906. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Cordt Trap, 1859-1937. Foto: Det Kongelige Bibliotek