1882.04.18 Danish (revised and extended version)

[1] Denne version bygger på en transkribering gjort af Elsebeth Erlangsen, datter af Emma Malling-Hansen og Marcus Mathiesen, suppleret med et fragment af en kopi af den oprindelige tekst, hvor nogle linjer dog mangler.

 

Først mor Anna:

 

Allerkærligste og allersødeste 6 putter (kun 6 navne[2]).

 

Tak allesammen for Eders kjære Breve i Gaar. Jeg sad og længtes efter Dem, og saa kom de. Vi vare saa stolte over dem allesammen. Det sagde ogsaa at I ere raske og more Jer. I dette Øjeblik tænker jeg mig Eder samlede om Kringlen og Chokoladen, og jeg vil tro, dette vil smage Jer rigtig godt.

 

Fader og jeg skal nu paa en meget......Tur. Først skal vi kjøre til Kroen, saa derfra med Posten til Herning. Der skal vi saa vente imellem 3 og 4 Timer, før Toget kommer, og saa kommer vi saa sent forbi alle de smukke Steder ved Silkeborg at vi ikke kunne se Søer, og først i Nat kommer vi til Fredericia. I kunne tro, at Børnene her er meget søde. Lille Gerda er paa Alder med Marie, er højere end Johanne og Karen.  Hun er flink og kan hjælpe sin Moder med mange Ting. Lille Johan er freidig og glad, skjønt han ikke gør andet end Ulykker.

 

(glemte at skrive: ”fra Morgen til Aften”) hele Dagen igjennem. Nu skulle vi spise.

 

((Saa fortsætter morfar!!)) E.

 

Herning Hotel ”Eide” kl. 4 Eftermiddag 18 April 1882.

 

Her sidder Fader og Moder efter at have drukket en god Kop Kaffe og søge at faa Has paa Tiden til kl. 6½, da vi skulle trille afsted pr. Jernbane til Fredericia, hvor vi ville blive i Morgen og Torsdag. – Vi kommer ikke hjem før paa Fredag Eftermiddag. - -

 

Hotellet her er en rigtig gammel Kro, med en ægte Kro-Faer i Stolen og med Kaskjet paa; men Kaffen er fortrinlig, og ventelig vil en bøøøf den skal nydes om om 1½ Time – være d°. - -

 

Vi længes meget efter Eder:Alle:sex!!  -

 

Gud lade os mødes raske og glade! - - -

 

                        Eders Fader  R   Malling-Hansen.

 

 

 


[1] CB: Originalet er et håndskrevet brev fra RMH og 2den hustru Anna til seks af døtrene. Første del er skrevet af fruen, den anden af RMH. De er på besøg i Jylland – i Herning og Fredericia. Det omtalte Hotel Eyde eksisterer endnu som Hotel Eyde Best Western.
 

SA: Vi må vel anta at den eldste datteren er i gang med sin utdannelse og ikke lengre bor hjemme, men nøyaktig  hva hun holdt på med vet vi ikke sikkert, men i et brev til datteren Engelke i 1884 skriver RMH at Juliane opholder seg i Fredericia, så kanskje er det henne foreldrene skal besøge når de kommer dit. De to neste døtrene, Engelke og Emma, oppholdt seg begge et år i England som huslærer, henholdsvis i 1884 og 1888.  Verdt å merke seg er også måten RMH skriver om forskjellig mat og drikke – han var tydeligvis en riktig livsnyter, som tog rikelig for seg av alt som kunne forlyste ganen, inkludert pipe, sigar og sigaretter i store mengder – kanskje ble det også hans bane – han døde jo av hjerteslag kun 55 år gammel.

Hvem det er Anna og Rasmus har besøkt er ikke godt å si, men ett godt gjett kan være RMHs svoger Johan Alfred Heiberg, som var en god ven av familien. Han fikk en søn som het Johan i 1880, som på dette tidspunktet skulle være ca 2 år – han blev senere politikommissær. Jeg vet desværre ikke om det også var en Gerda i den familien, født i ca 1875 – alltså 7 år i 1882.

[2] JMC: Fra et brev 1882.04.22 fra RMH til en pastor Binzer (se dette) ved vi, at Malling-Hansen og Anna var i Jylland på denne rejse blandt andet for den ældste datters (Julianes) konfirmation, og derfor skriver de hjem til de øvrige 6 døtre. De var i Jylland i 6 dage, og det er rimeligt at antage, at de også fandt tid til at besøge Det kgl Døvstummeinstitut i Fredericia, som Malling-Hansen havde foreslået og planlagt i alle arkitektoniske og inretningsmæssige detaljer, og som stod færdigt i 1881.

Anna f. Steenstrup, 1842-1897. Foto: privat
R. Malling-Hansen, fotografert i 1885. Foto: Heiberg Museet i Norge
Alle døtrene på et brett: Juliane, Engelke, Emma, Zarah, Johanne, Karen og Marie. Foto: Det kongelige bibliotek
Hotel Eyde, slik det ser ut i dag. Foto fra hotellets hjemmeside