1882.04.22 Danish Til Forstander Moldenhawer

KJÖBENHAVN DEN 22 APRIL 1882[1].

 

 

 

 

 

KJÄRE FORSTANDER MOLDENHAWER[2].

 

     JEG SKAL GJERNE TAGE DEL I CENSURE-

RINGEN VED DET KGL.BLINDE-INSTITUTS

AARSPRÖVE DE NÄVNTE DAGE. DOG BEDER

JEG OM, AT DE MIG VEDKOMMENDE TIMER

MAA FALDE EFTER KL: 10 FORM:

 

 

                   DIN HENGIVNE

 

 

              R. Malling-Hansen.
              (navnet håndskrevet)

 


[1] JMC: Kugleskrevet brev, skrevet med ”svenske” vokaler og udelukkende store bogstaver.  Brevet er fundet og fotograferet i det Kongelige Biblioteks brevsamling den 12 juli 2012.

[2] JMC: Johannes Moldenhawer, 1829 – 1908, blindepædagog, forstander ved det kgl Blindeinstitut i København  1858 – 1905.  Blindeinstituttet er nabo til det kgl Døvstummeinstitut på Kastelsvej, og Malling-Hansen og Moldenhawer havde et nært samarbejde.  For eks deltog begge i det nordiske skolemøde for specialundervisning i Stockholm i 1876. Moldenhawer besøgte i 1855 og 1857 blindeinstitutter i England, Holland, Belgien, Frankrig, tyskland og Østrig-Ungarn, og det er sandsynligt at han har orienteret sin kollega Malling-Hansen om resultater og iakttagelser ved fra disse rejser.

 

Mangeårig forstander for Det Kongelige Blindeinstituttet i København, Johannes Moldenhawer.
Gammel tegning av blindeinstituttet, som siden skiftet navn til Statens Institutt for Blinde og Svagsynede i København.
Blindeinstituttet og Døvstummeinstituttet er meget nære naboer i Kastelsvei, som lå veldig landlig til i "gamle dager". På dette maleriet av Chr. Bayer fra 1897 ses hjørnet av Døvstummeinstituttet nærmest. Plassen som ligger mellom bygningen og veien, er av Malling-Hansen Selskabet døpt Rasmus Malling-Hansen Plads. Midt i bildet ses forstander Moldenhawer i samtale med øyenlegen, professor H. Lehmann. I forgrunnen ses Kgl. kapelmusikus Valdemar Schiøtt, instituttets musikklærer.