1883.10.19 fra Levy til Malling-Hansen.

Frederik Lauritz Levy, 1851-1924 i København, dansk arkitekt.
Ferdinand Meldahl, 1827-1908, dansk arkitekt, etatsråd, kammerherre, borgerrepresentant og kongelig bygningsinspektør. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev er fundet i Rigsarkivets mappe med byggesager vedrørende det kgl. Døvstummeinstitut i København.

 

Baggrunden er, at Malling-Hansen den 31 juli 1883 havde sendt planer og forslag til Kultusministeriet om en udvidelse af døvstummeinstituttet til at kunne rumme 130 børn. Denne plan, som var udformet i nært samarbejde med Malling-Hansens foretrukne arkitekt, Levy, blev af ministeriet sendt til granskning af arkitekt Meldahl. Meldahl afleverede en voldsomt kritisk bedømmelse af planerne, og det er denne kritik som i Levys brev benævnes ’Betænkningen’.

 

Man lægger mærke til, at nogle ord og linjer i Levys brev er understregne med farveblyant; disse understregninger er gjort af Malling-Hansen, ikke af Levy. Det var Malling-Hansens vane at bruge blå eller røde farveblyanter til denne slags understregninger og til små kommentarer, samt til diarienumre og arkivbetegnelser på indkommende skrivelser.

 

- - - - -

 

FREDERIK L. LEVY                  19 Okt. 1883

 

     ARKITEKT
Reventlowsgade 8. 3 Sal
Kjøbenhavn V.

 

    Kjære Hr. Pastor Malling-Hansen!

 

Hoslagt tilbagesendes med megen Tak de modtagne ”Værdisager[1]”; heller ikke jeg skal udtale mig om Sagen men blot tillade mig nogle faa Bemærkninger: hvad er det for Mænd, der ere kaldede til at overveje de her omhandlede Forhold og som skulle bedømme, hvorvidt en saadan Grund som den foreliggende lader sig bebygge? Er det de Mænd, hvem Regjeringen har tilkaldt som sine Raadgivere angaaende hele Landets Skolehygiejne, eller bl.A. de Mænd, der selv, tiltrods for at ............ansees Byggegrunden for saa overordentlig farlig, for knap to Aar siden netop udvidede Blindeinstitutet med over en Trediedel af dets oprindelige bebyggede Areal paa selv samme plet.

 

Er det den samme Mand, der her taler om en Bygning, ”hvis ydre dekorative Udsmykning ikke staaer i Forhold til Bygningens Indre”, der selv har alle Idiotanstaltens Guirlander paa sin Samvittighed, og som selv har begaaet Blindeinstitutet med samt dets hensigtssvarende Gavle og med dets Facadedekoration med den maaske velmotiverede Drainrørsdekoration?

 

Hvad fable endvidere Betænkningen om, at Luften, som man kommer til at sende ud i Klasserne ikke vil være god, fordi Undergrundsforholdene ere ugunstige i den Kjælder, i hvilken Caloriferen[2] tænkes anbragt, ved Betænkningens Forfatter da ikke, at den Luft, der sendes op i Klasserne, ikke tages nede i Kjælderen, men oppe 1-2 Alen over Jorden, paa et hvilketsomhelst Sted i Terrainet?

 

Husker jeg fejl, eller er der ikke paa de indsendte Tegninger vist en Hjælpetrappe (Forstanderens Kjøkkentrappe) til hvilken Børnene i Nybygningen kunne faa Adgang ved en mulig Ildløs? Saadanne Indvendinger kan man jo lave i Tusindtal; Indvendingerne om Bygningens Placering og Korridorernes Anlæg véd De jo, Hr. Pastor, at jeg tiltræder; men da véd De ogsaa, at skulde disse sidste lægges saaledes, at de fik bedre direkte Vindueslys, vilde dette fordyre Planen ikke saalidt; i det Hele beder jeg dem erindre, at jeg jo, som De veed, selv har ikke saa lidt at indvende mod dette vor fælles Udkast, men at alle mine Indvendinger, der løbe ind i Kjendsgerningen: et helt nyt Institut vilde være meget bedre, blive slaaede til Jorden af Hensyn til Bekostningen.

 

Først i kommende Uge agter jeg mig ud til Dem for videre og udførligere at samtale med Dem om hoslagte ”Værdisager”, for laanet af hvilke De foreløbigt bedes modtage min bedste Tak.

 

                   Med venlig Hilsen

 

                        Deres forb.

 

                            Fred. L. Levy

 


[1] JMC: Det er uklart, hvad dette ord dækker; jeg gætter på, at ’værdisager’ er en betegnelse som Meldahl har brugt i sin rapport; ellers også er det et ord Malling-Hansen har brugt i sit følgebrev, da han sendte Meldahls rapport til Levy.

[2] JMC: En ’calorifer’ (også stavet ’kalorifer’) var, i denne form, en relativt ny opfindelse på denne tid: en ovn til centralopvarmning af større bygninger. Også kendt som ’varmluftsapparat’. Som man forstår af brevet var planen at placere caloriferen i kælderen.


Det originale brevet.