1884.03.03 fra Malling-Hansen til Ritzaus Bureau.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og publisering ved Sverre Avnskog.

 

Dette brevfragment fandt jeg på Rigsarkivet i mappen med dokumenter relaterede til Det kgl. Døvstummeinstitut i København, Byggesager. Det handler om en håndskrevet kladde til et brev. Desværre fandtes kun kladdens første side, men man får trods alt en klar opfattelse af Malling-Hansens budskab. Han var generelt interesseret i ny teknik og meget åben for at anvende den på instituttet og i privatlivet. Man mærker tydeligt hans glæde og stolthed over denne opfindelse, som gjorde hverdagen lettere og sikrere. Faktisk var elektriske ringeapparater ikke en ganske ny opfindelse på dette tidspunkt; i ”Illustreret Tidende” nr. 705 af den 30 marts 1873, side 249, fandt jeg en annonce for apparaterne, med tre anbefalingsbreve fra tilfredse brugere, hvoraf jeg bringer det ene:

 

     Efter Opfordring bevidnes herved, at begge de Huse, der udgjøre Diakonissestiftelsen, ere forsynede med galvaniske Ringeapparater fra ”Ritzaus Bureau”. Ringeapparaterne ere anbragte i de forskjellige Sygeværelser, men forenes paa Gangen i en fælles Nummerkasse med Klokke. Imellem Husene er en dobbelt Ledning, saaledes at der fra det ene Hus ringes over i det andet.

 

     Disse Apparater have alt i længere Tid (1870) været i Brug og afbenyttet til fuldkommen Tilfredshed.

 

         Diakonissestiftelsen, November 1872


              L. Conring
              Forstanderinde

 

 

Jeg gætter på, at Malling-Hansens skrivelse havde samme funktion, dvs han ville hjælpe sin gode ven og forretningspartner med en tekst, som skulle indgå i en annonce, indrykket af Ritzau.

 

- - - - -

3/3 84.

Til Ritzaus Bureau.

Ved Ritzaus Bureau er der her paa Institutet blevet opsat et Uhr, der staar i Forbindelse med elektriske Ringeapparater, som ere anbragte omkring i Anstaltens Klasseværelser og i enkelte andre. Uhret signalerer automatisk og igjennem disse Ringeapparater alle hele og halve Timer omkring i Bygningen. Ved Hjælp af en Strømslukker, der er anbragt i Nærheden af Uhret, kan et hvilketsomhelst enkelt og hvilketsomhelst flere eller alle vedkommende Localer sættes ud af Forbindelse med Uhrverket. Med dette kan altsaa forhindres, at Uhret ringer om Nætterne eller til andre Localer, end den ønskede. – Det Hele fungerer med fuld Sikkerhed, Nøjagtighed, -

 

(JMC: resten af teksten er ikke fundet)


Diakonissestiftelsens første forstanderinde, Louise Conring, 1824-1891.
Erik Ritzau, 1839-1903, grunnleggeren av Ritzaus Bureau, samt venn og forretningspartner av Rasmus Malling-Hansen.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, prest, forstander, oppfinner og naturvitenskapelig forsker.
Det originale brevet. Avfotografert av Jørgen Malling Christensen.
Den originale omtalen i Illustreret Tidende.