1884.08.18 Danish

Edgar Collin, 1836-1906. Foto: Det Kongelige Bibliotek

R. Malling Hansen

 

DET KONGELIGE

 

DØVSTUMME-INSTITUT

 

    I KJØBENHAVN

 

 

18/8 84

 

 

                                             Kjäre  Hr. Ed: Collin !

 

 

    Skrivekuglen bedes overgivet til mit Bud, skal hurtigst blive sat istand – og anbefales paa det aller aller indtrængendiske[1] til daglig Brug

 

    Bedes Vedlagte overgivet til Hr. Redakteuren en[2] Chef Hjorth-Lorentsen.

 

    Jeg drister mig til at haabe, at naar han ser, at mit Foredrag indeholdt helt andre Sager end de, som han tidligere saa velvilligt optog i Bladet – saa vil han vistnok glæde mig – og forhaabentlig sine Læsere – ved at optage vedlagte Referat som om det kom fra Bladet selv – for Expl fra Dig, Kjære Ven.  Jeg er endogsaa saa fræk, at bilde mig ind, at da det efter mit Foredrag blev fra kompetentere Side og med fuld Tilslutning fra den lærde, talrige Forsamling erklæret, at Arbeiderne have høist interessante og nye og Resulaterne nye osv[3] - saa, da der dog endelig en Gang blev leveret noget fuldstændigt Nyt ved Congressen[4], saa maatte dette ogsaa finde Vei til ”Nationaltidende”. Det kommer jo nok i Bladet iaften?

 

 

Be –Beeeee!

 

 

Venligste Hilsen

 

 

    Din hengivne

 

 

R. Malling Hansen

 

 

 

 


[1] CB: Jeg kan ikke læse dette lange ord –dette er et dårligt gæt – for det er ikke dansk! Men det lader til, at Hr Collin har en skrivekugle, der er gået i stykker.

[2] CB: Umuligt at læse dette lillebitte ord ’en’ ?

[3] CB: Jeg får bekræftet min lille mistanke om en del rødvins-indtagelse her. Håndskriften er ulæselig – og sætningerne usammenhængende.

[4] CB: Der var jo nogle store lægekongresser i disse år, hvor RMH under jubel præsenterede sine fund omkring Svingninger i Børns Vækst og Solens Varme – jeg har ikke årstallene helt i hukommelsen. Men det ville være fantastisk, hvis vi en dag kunne lave en ’kalender’ fra 1835 til 1890 med alle de vigtigste begivenheder i RMHs liv skrevet ind.

SA: Kongressen varte fra 10. til 16. august 1884, så Malling-Hansens brev er skrevet umiddelbart etter kongressens avslutning. Det er forøvrig verdt å merke seg, at RMH selv tar initiativet til at Nationaltidende skal skrive om hans foredrag, ja han ønsker endogså at hans egenhendig forfattede skriftlige referat skal offentliggjøres i avisen som værende forfattet av avisens egne medarbeidere! Det må ha vært et meget nært tillitsforhold mellom RMH og journalist Edg. Collin!

Her er litt fakta om kongressen, hentet fra internett:

International lægekongres i København 1884:
Louis Pasteur (1822-1895) deltager dette år i den store internationale lægekongres i København. Peter Ludwig Panum (1820-85) (ja, ham der har givet navn til Panum Instituttet i København) var præsident for kongressen. Berømtheder som Joseph Lister (1827-1912), James Paget (1814-99), Rudolf Virchow (1821-1902) og Armauer Hansen (1841-1912) deltog også. Ved kongressen fremlagde Pasteur for første gang sine undersøgelser vedrørende hundegalskab

Til de mere usædvanlige begivenheder i Tivolis historie hører den store lægekongres i august 1884, hvis mere festbetonede arrangementer var henlagt til Tivoli. Den stærkt hyldede Louis Pasteur, som ved kongressen havde redegjort for sine eksperimenter med hundegalskab, ankom sejlende til haven.

Kongen afholder 15. august i anledning af den internationale lægekongres den sidste fest på Christiansborg inden branden den 3. oktober.

 

 

Christiansborg Slott i København
Tivoli i København - by night