1884.12.04 RMHs andet brev til Wolfhagen.

Georg Carl Heinrich Lehmann, 1815-1890, lege prof dr med. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev findes i Rigsarkivet mapper med Wolfhagens korrespondence. Brevet bør læses sammen med to andre af Malling-Hansens breve til W. som berør instituttets læge, nemlig brevene af 29 og 30 januar 1885. Man mærker mellem linjerne at Malling-Hansen er oprørt, men han udtrykker sig alligevel høfligt og korrekt. Men det er nok ikke tilfældigt, at skrivelsen ikke – som Malling-Hansen ellers plejer – indledes med en ærbødig tiltaleform, ”Deres Højvelbaarenhed”.

 

Jr. 6/12 84  N.19[1]

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN.Ø,

 

            Med Hensyn til Forretningsgangen imellem det Kgl: Døvstumme-Instituts Directeur og vedkommende Ministerium tillod jeg mig for nogen Tid siden at komme med mundtlige Forslag til Deres Højvelbaarenhed.

 

            Angaaende denne Sag, nævnte Forretningsgang, skulde jeg tillade mig at oplyse, at siden 1823 er der ikke indgaaet en eneste Skrivelse fra Institutets Direction, eller Directeur til Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet, uden at jo denne Skrivelse findes i Afskrift her paa Institutetet, samt at alle Skrivelser af samme Art i de sidste 43 Aar har været Institutets Forstander bekjendt forinden Afsendelsen.

 

            Jeg tillader mig at henstille til Deres Højvelbaarenheds Afgjørelse, om det ikke  -  med Foranstaaende som Udgangspunkt vilde være muligt at etablere en Forretningsgang  -  tillige  -  paa en eller anden Maade  -  tilkjendegav, at vedkommende Skrivelse til Ministeriet var fra Directeuren alene, eller fra Directeuren og Forstanderen i Forening? -

 

            Jeg føler mig saa meget mere nødsaget til at fremkomme for Hr: Directeuren med Foarnstaaende, som Deres Højvelbaarenheds Skrivelse[2] til Institutets Læge, Hr: Professor Lehmann[3], af 30 f:M. indeholder nogle Punkter, der ere fremmede for Institutets gamle Forretningsgang, ialtfald ere mig nye  -  og som saadanne drive mig til at bede Deres Højvelbaarenhed om, velvilligst at ville fastsætte Formen for Institutets Forretningsgang i det Hele.

 

            Kjøbenhavn den 5de December 1884

 

 

                                    Allerærbødigst
                                    R. Malling-Hansen

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Dannebroge og Dannebrogsmand m:m:m:
Directeur for de Kgl: Døvstumme-Instituter

 


[1] JMC: Wolfhagens notat.

[2] JMC: Denne skrivelse har vi endnu ikke, men den ville være meget interessant at læse; hvis ikke vi kan finde den i original, er der en mulighed for at finde den i Ministeriets såkaldte Copi-bøger, hvori afsendte skrivelser kopieredes i kladdeform.

[3] JMC: Georg Carl Heinrich Lehmann, 1815-1890, læge og øjenspecialist. Fra 1872 var han Blindeinstituttets læge og fra 1874 også Døvstummeinstituttets læge. Han døde i 1890, 11 dage før Malling-Hansens bortgang.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.