Brev 18841206 fra RMH til Wolfhagen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev er fundet i Rigsarkivets mappe med dokumenter angående sager om tilbygning og ombygning, forbedringer og flytning etc vedrørende det Kgl. Døvstummeinstitut i København. Wolfhagens udnævnelse til direktør gjaldt fra den 19 november 1884, og lige fra første stund opstod modsætninger og konflikter mellem Wolfhagen og Malling-Hansen.


Georg Carl Heinrich Lehmann, 1815-1890, læge, professor, dr. med. Foto: DKB.
Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, kammerherre, direktør. Foto: DKB.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander, prest. Foto: Privat.

 

Pr. 6/12 84. N.17.
DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN. Ø.

 

Den 6. December 1884.

 

     I Deres Højvelbaarenheds Brev[1] til Institutets Læge[2] af 30: f.M. findes Meddelelse om en ministeriel Resolution (,der forøvrigt ikke endnu er kommen Institutets Forstander i Hænde).

 

     Det hedder nemlig: ”Kravet om en eventuel Pengebevilling vil, forsaavidt de fornødne Beløb ikke kunne afholdes af Conti paa indeværende Finanslov, være at stille til anden Behandling af Finansloven pro 1885/86”.

 

     I Anledning heraf drister jeg mig til at udtale for Deres Højvelbaarenhed, at denne Bestemmelse ganske forandrer min Stilling til de af Dem forlangte Forslag angaaende de hygiejniske Forhold her paa Institutet, - idet jeg nemlig maa antage, at de tilsigtede midlertidige Foranstaltninger, forsaavidt de naae et saadant Omfang, at der skal søges Extra-Bevilling til dem, muligen vil kunne komme paa Tvers af Forslagene om Nybygning her, enten forhale denne, eller blive overflødige allerede efter et Par Aars Forløb.

 

     I Anledning heraf er det min indstændige Bøn til Deres Højvelbaarenhed, at De, forinden videre fremmes i denne Sag, velvilligst forlanger Afholdelse af et Møde her paa Institutet – om muligt iovermorgen – til Drøftelse af alle herhen hørende Forslag – og særligt til at give mig Lejlighed til at forelægge mit Forslag om en Tilbygning, der skulde gjøre Institutet her istand til paa tidssvarende Maade at rumme en 80 Elever. – Jeg tillader mig tillige at ansøge om, at Mødets Medlemmer maatte være Hr: Directeuren, Institutets Læge og Institutets Forstander.

 

                        Allerærbødigst

 

                        R. Malling-Hansen

 

 

 

 

 

 

     Højvelbaarne

 

Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Dannebroge og Dannebrogsmand p.p.  Directeur for de Kgl. Døvstumme-Instituter.

 


[1] JMC: Dette brev har vi endnu ikke fundet.

[2] JMC: Døvstummeinstituttets læge var professor Georg Carl Heinrich Lehmann (1815-1890).


Det originale brevet.