1884.12.07 fra Wolfhagen til Malling-Hansen.

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, dansk embedsmand, medlem af Rigsrådet 1855–1864 og minister for Slesvig 1856–59 og igen 1860–63. Fra 1885 direktør for døvstummeinstituttene i København og Fredericia.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Mødet den 9 december 1884 på det kgl. Døvstummeinstitut, som Wolfhagen her bekræfter, fik betydning for de fortsatte samarbejdsvanskeligheder mellem Rasmus Malling-Hansen og hans nye chef, direktøren for de kongelige døvstummeanstalter, udnævnt den 13 november 1884. Det var i forbindelse med dette møde, at Wolfhagen fremsatte nogle klart fornærmende og nedvurderende ytringer om Malling-Hansen – noget Malling-Hansen dokumenterede i sit meget lange og udførlige klageskrift til Kultusministeriet, dateret 7 januar 1885.

 

Man lægger mærke til en detalje i brevet: Wolfhagen har glemt at datere sit brev, og Malling-Hansen har, med sin karakteristiske skrift og den farvepen han ofte brugte, skrevet: dato? Umiddelbart til venstre for Wolfhagens underskrift. Brevets dato er derfor angivet foroven med blå skrift, tilføjet af Malling-Hansen selv.

 

- - - - -

 

317/1884 G                7-12-84

 

I Henhold til Deres Velærværdigheds behagelige Skrivelse af 6te d. undlader jeg ikke at svare, at jeg er enig med Dem i Hensigtsmæssigheden af Afholdelsen at det i Forslag bragte Møde, bestaaende af Forstanderen, Lægen og Undertegnede, og at Mødet overensstemmende med det af Dem udtalte Ønske vil blive afholdt  paa det Kgl. Døvstummeinstitut Mandagen den 9de ds. kl 10 Formiddag. Professor Lehmann er bleven opfordret til at indfinde sig til angiven Tid og Sted.

 

              Dato?        Wolfhagen

 

Til

 

Hr. Forstander Pastor Malling Hansen

 

                   R.af D.


Det originale brevet.