1884.12.08 RMH til Wolfhagen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev findes i Rigsarkivets mapper med Wolfhagens korrespondance. Efter at den nye direktør havde været i tjeneste i ca en måned, havde Malling-Hansen gentagne gange oplevet at de rutiner som var blevet opbygget gennem 20 års samarbejde mellem ham og Jens Peter Trap nu var på vej til at blive ophævet. Hvor det tidligere samarbejde mellem forstanderen og direktør Trap havde bygget på gensidig tillid og langtgående delegering af ansvar til Malling-Hansen, var disse principper nu blevet erstattet af Wolfhagens stil: mistillid, nøje kontrol med alle detaljer, udpræget topstyre og ingen ansvarsdelegering til Malling-Hansen. Den 8 december 1884 gjorde Malling-Hansen hermed et forsøg til at – med ”fredelige midler” at forsvare de rutiner og traditioner han og institutterne havde været vant til. En måned senere havde han opgivet denne kurs og endte med at sende en alenlang klageskrivelse til ministeren.

 

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN.Ø.

 

                        Deres Højvelbaarenhed.

 

            Medføljende er fra A  -  D min Opfattelse af den idag trufne Aftale[1] angaaende Forretningsgangen.

 

            Punkterne  E og F, ligesom ogsaa Bemærkningerne om Fredericia-Institutet tillader jeg mig at henstille til Hr: Directeurens Afgjørelse.  –

 

8 Dcbr: 1884                          Allerærbødigst

 

                                    R. Malling-Hansen.

 

Til
Directeuren for de Kgl: Døvstumme-Instituter.  –

 

Forretningsgang:

A:       Skrivelser fra Ministeriet til Directeuren sendes til Forstanderens Erklæring.

 

            Dersom Directeuren bifalder denne, saa paategnes selve Erklæringen med et  ”tiltrædes” – eller lignende og indsendes til Ministeriet.  –

 

            Dersom Directeuren ikke bifalder Forstanderens Erklæring, kalder han Forstanderen til en Forhandling om Sagen og meddeler ham Grundene til, at han ikke kan godkende Erklæringerne.

 

            Bringes Overensstemmelse tilveje, saa indgiver Forstanderen en ny Erklæring, der  -  som ovenfor  -  paategnes og indsendes af Directeuren til Ministeriet.

 

            Kommer der ingen Overensstemmelse frem, saa indsender Directeuren sammen med sin egen Udtalelse om Sagen tillige Forstanderens  -  efter Forhandlinger affattede Erklæring. –

 

B.  Enhver skriftlig Henvendelse fra Forstanderen til Ministeriet gaar igjennem Directeuren og behandles som Sagerne under A.

 

C.  Alle skriftlige Henvendelser fra en hvilkensomhelst af Institutets Personale til Directeuren eller Ministeriet gaar igjennem Forstanderen.

 

D.  Enhver skriftlig Henvendelse fra Directeuren til en af Institutets Personale gaar igjennem Forstanderen.

 

E.  Breve, der med Adresse til Directeuren indkommer Andetsteds fra (end foroven nævnt) til Samme eller til Institutet, besvares af Forstanderen i Directeurens Navn[2]
(”efter Opfordring fra Institutets Directeur”) og efter Samraad med denne.  Naar saadanne Skrivelser angaar almindelige løbende Sage, kunne de besvares af Forstanderen  i eget Navn, uden nogen Conference med Directeuren.  – Alle Forstanderens Concepter eller Copier ere til enhver Tid tilgængelige for Directeuren.

 

F.    Breve med Adresse til Forstanderen eller Institutet besvares af denne.  -  Efter eget Skjøn kan han forelægge saadanne Breve for Directeuren forinden Besvarelsen, eller undlade det, alt under fornødent Ansvar og med Adgang for Directeuren til Svar-Copien.

 

_____________________________

 

            For det Kgl: Døvstumme-Instituts Vedkommende i Fredericia er Forretningsgangen den samme som den ovennævnte.

 

            Underdirecteuren er et Mellemled mellem Directeur og Forstander.  –

 

            -  I Tilfælde af, at Directeur og Underdirecteuren  ikke kunne anbefale Forstanderens Erklæring, meddeles dette til Forstanderen med Angivelse af Grundene. Dersom Samstemning ikke tilvejebringes, saa indsendes Erklæringer (2 eller 3) fra alle tre Vedkommende til Ministeriet.   -

 

 


[1] JMC: RMH havde den 8 december haft et møde med Wolfhagen.

[2] JMC: ’i Directeurens Navn’ er markeret med en blyantstreg rundt om; jeg tolker det som at Wolfhagen har lavet denne ring, fordi han syntes at denne formulering var særlig bemærkelsesværdig, eller måske i særlig grad imod hans egen mening?


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.