1884.12.16 fra Malling-Hansen til Wolfhagen.

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, direktør for døvstummeinstituttene i Fredericia og København. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Brevet er fundet i Rigsarkivets mappe med byggesager.
Der er tale om Malling-Hansen egen kladde til det egentlige brev, derfor er skriften ekstra vanskelig at tyde.

 

Den ’pjece’, som Malling-Hansen beskedent refererer til og sender til Wolfhagen sammen med brevet, var hans meget grundigt udarbejdede forslag til oprettelsen af et kgl Døvstummeinstitut i Jylland, 35 sider langt og trykt som særtryk af Hoffenberg & Traps Etablissement i 1880. Forslaget kan læses i sin helhed under fanebladet ’Educational Reformer’, se: ’Malling-Hansen’s Proposal to Establish an Institute in Jutland’.

 

For Malling-Hansen var den personlige prestige i sagen ikke det væsentlige; han havde først og fremmest de døvstumme børns tarv og behov for øjnene. Og han fremsatte i forslaget klare argumenter for placeringen af det nye institut i Jylland, - rationelle og vægtige grunde der havde med døvepædagogik at gøre (separeringen af de to former for undervisningsmetoder – tegn, respektive tale); økonomi (billigere udenfor hovedstaden; sociale (undgå storbyens fristelser); og hygiejniske (frisk luft, nærhed til vand, god plads). Det er disse punkter som han refererer til – på siderne 7,8 og 10 – og havde understreget.

 

- - - - -

 

16/12-84.

 

                   Deres Højvelbaarenhed

 

Behagede for et Par Dage siden at udtale Deres Forundring over, at jeg havde kunne lade mit Forslag angaaende Døvstumme- Institutet i Jylland bevirke at dette Institut i Tiden maaske blive det mere anselige fremfor Institutionen i Kjøbenhavn. I Anledning heraf tillader jeg mig at fremsende vedlagte Pjece, hvori jeg har understreget nogle Punkter Side 7,8,10. – De der fremsatte Grunde for det nye Instituts Beliggenhed i Jylland og for at dette skulle være Tale Institut forekom mig – idetmindste - saa vægtige, at personlige Ønsker maatte være under Nul ligeover derfor.

 

                        Allerærbødigst

 

                        R.M-H.


Det originale brevet.