Brev 18841222 fra RMH til Wolfhagen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev findes i Rigsarkivets mappe med dokumenter angående tilbygninger, ombygninger og flytteplaner for det kgl. Døvstummeinstitut i København. Man mærker tydeligt på tonen, at Malling-Hansen er meget irriteret på Wolfhagen. Malling-Hansen har i brevet brugt dobbelt linieafstand mellem stykkerne, og jeg har beholdt dette stiltræk i transkriberingen.


Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. direktør. Foto: DKB.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander og prest. Foto: Privat.
Georg Carl Heinrich Lehmann, 1815-1890, medicinsk professor og læge. Foto: DKB.

Pr.27/12 84. N.36.

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN. Ø.

 

    Jeg har modtaget Deres Højvelbaarenheds meget ærede Skrivelse[1] af Dags Dato – og skulde i den Anledning tillade mig at fremkomme med Følgende:

 

     Ja, - det er meget sandt, maaske endogsaa (tilgiv) lidt for sandt, at det: - ikke kunde antages, at jeg vilde dissentiere[2] med Hensyn til mine egne Forslag.

 

     Men – Deres Højvelbaarenhed – jeg har jo hellerikke givet nogensomhelst Anledning til en saadan Antagelse: -

 

     Mit Brev til Dem af 20.d.M. nævner kun en Dissents med Hensyn til Hr: Directeurens Indstilling[3] til Ministeriet. –

 

     Denne Deres Indstilling maatte jo i Henhold til Deres Skrivelse af 30: f.M. til Hr: Professor Lehmann[4], - og i Henhold Deres mundtlige Udtalelser, blandt Andet gaae ud paa ”att Kravet om en eventuel Pengebevilling” – i omtalte Anliggende - - - vilde - - - ”være at stille til en anden Behandling af Finantsloven pro 1885-86”.

 

     Angaaende Dette: - de foreslaaede Forandringers ”Hvornaar?”, forsaavidt angaar Tiden for deres Udførelse her paa Institutet, mente jeg, at Anstaltens Forstander ogsaa maatte blive affordret Erklæring.

 

     Og denne Erklæring maatte da – (jeg skal tillade mig at sende den imorgen i Henhold til Hr: Directeurens nu fremkomne Opfordring)- i det Væsentlige komme til at gaae ud paa,

 

     At Forandringerne til Sikring imod Brandfare for Anstaltens Elever selvfølgelig maatte ønskes indførte snarest muligt (dette dog med en Begrændsning); men at samtlige øvrige Forslag vistnok helt burde behandles samtidig med (eventuelle) Forslag angaaende Nybygning her paa Anstalten, og at disse Forandringer ialtfald ikke ere saa paatrængende nødvendige, at jeg skulde kunne angive nogensomhelst Grund til, at vi i det højeste til 1.April 1885, men aldeles ikke til 1.April 1886 – kunde vente med deres Udførelse.

 

     Maatte jeg til de første Linier i dette Brev tilføje, at jeg ligeledes fastholder min fulde Samstemming med de af de omhandlede Forslag, der ikke ere udgaaede fra mig. –

 

Kjøbenhavn den 22. December 1884.

 

                            Allerærbødigst

                            R. Malling-Hansen.

 

 

     Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Dannebroge og Dannebrogsmand m.m.m. – Directeur for de Kgl: Døvstumme-Instituter.

 


[1] JMC: Denne skrivelse har vi endnu ikke fundet.

[2] JMC: dvs være af afvigende mening

[3] JMC: I denne sammenhæng betyder ordet: et skriftligt forslag til en højere myndighed i en sag, hvori denne myndighed skal træffe den endelige afgørelse.

[4] JMC: Georg Carl Heinrich Lehmann, 1815-1890, medicinsk professor og læge ved det Kgl. Døvstummeinstitut i København og det Kgl. Blindeinstitut.


En av RMHs tegninger for et eventuelt nytt bygg på Døvstummeinstituttets grunn.
Det originale brevet.