1884.12.23 fra RMH til Wolfhagen.

Forstander Peter Atke Castberg. 1779-1823.
Forstander Søren Johan Heiberg, 1810-1871.
Direktør Jens Peter Trap, 1810-1885.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Det drejer sig om et håndskrevet brev, fundet på Rigsarkivet blandt Wolfhagens dokumenter. Wolfhagen var blevet udnævnt til direktør for døvstumme-institutterne i november 1884, efter at Jens Peter Trap, Malling-Hansens chef fra 1865, var blevet syg og måtte trække sig tilbage.

 

Jr. 23/12 84   N.32[1]

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN.Ø.

 

                        Deres Højvelbaarenhed

 

            har i Skrivelse af Gaars Dato anmodet mig om at faa indsendt ”Journaler over til Direkteuren indgaaende Sager.”

 

            Jeg tillader mig at oplyse, at en saadan Journal ikke existerer og aldrig har existeret her; derimod findes der her Protocoller lige fra 1823[2] med Optegnelser angaaende alle til Institutet, dets Direction, Directeur eller Forstander indgaaede  - og angaaende alle fra disse udgaaede Skrivelser.  -  Som Prøve paa en saadan ”Journal” tillader jeg mig at medsende et Hefte af min Klade – Journal;  de større Bøger, hvori denne Klade indføres, skulle blive fremlagte for Deres Højvelbaarenhed ved et Besøg her.

 

            Tillige spørger Hr: Directeuren,  ”om der forefindes et særegent Directorialarkiv” her?  Hertil maa jeg svare: Et saadant findes ikke; men der har i sin Tid existeret Directions-Forhandlings-Protocoller, om hvilke min Formand[3], Professor Heiberg[4], fortalte, at de paa Grund af deres Indhold bleve tilintetgjorte[5] af den sidste Direction, der fik sin Afsked i 1853. - 

 

            Endvidere:  - - - ”om de Directeuren vedrørende Acter findes henlagte til Sagernes øvrige Acter”?  -  Ja, det findes de:  -  Alle til Direction  (eller Directeur) lige fra 1823 indgaaende Skrivelser -  fra Cancelli og Ministerium og hvorsomhelst fra  - ligge i Originaler her i Arkivet  -  og i Tidsorden sammen med alle øvrige Instituts Sager, ligesom ogsaa fuldstændige Copier at alle lige siden 1823 fra Institutets Direction eller Directeur udgaaende Skrivelser findes her paa Anstalten.  –

 

                        Allerærbødigst

 

Kjøbenhavn den 23 Dcbr. 1884

 

                                    R. Malling-Hansen

 

Til
Directeuren for de Kgl: Døvstumme-Instituter

 

 

 


[1] JMC: Wolfhagens notat.

[2] JMC: I 1823 døde instituttets forstander siden dets begyndelse – 1807 – Peter Atke Castberg. Hans afløser, lærer Schov, fik ikke titel af forstander men blev udnævnt til førstelærer.

[3] JMC: dvs ’forgænger’.

[4] JMC: Søren Johan Heiberg, 1810-1871, blev udnævnt til præst, førstelærer og forstander ved instituttet i 1839 i forbindelse med at det flyttede fra Stormgade til Citadelsvej.

[5] JMC: Det er besynderligt at disse dokumenter blev tilintetgjorte; det skete altså under Heibergs forstanderperiode. Også på denne tid havde staten naturligvis et arkivsystem og en statslig institution har næppe ret til at selv bestemme om at dokumenter som er centrale for den statslige administration skal destrueres.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.