Brev 18841230 fra RMH til Wolfhagen (andet brev).

Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander, prest. Foto: Privat.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Friedrich Hermann Wolfhagen (1818-1894) blev udnævnt til direktør for de kgl. Døvstummeinstitutter i København og Fredericia i brev underskrevet af kultusminister Scavenius den 10 november 1884. Denne udnævnelse var uden tvivl en skuffelse for Rasmus Malling-Hansen, som havde håbet på at kunne eftertræde sin tidligere chef, Jens Peter Trap, i embedet. Fra første stund var der meget dårlig kommunikation og personkemi mellem Wolfhagen og Malling-Hansen.

 

Konflikten eskalerede i løbet af december 1884 og kulminerede i Malling-Hansens alenlange protestskrivelse til Kultusministeriet, indsendt den 7 januar 1885. Samtidig var Malling-Hansen travlt optaget af planer om udflytning af det kgl Døvstummeinstitut i København, alternativt udbygninger og forbedringer af de eksisterende bygninger på Kastelsvej, og også i dette ærinde blev han udsat for voldsomt modstand – fra den kongelige bygningsinspektør Ferdinand Meldahl (1827-1908), som i september 1884 havde nedsablet Malling-Hansens og arkitekt Levys planer.

 

Nedenstående brev er dog holdt i en kølig og saglig tone. Det er er håndskrevet brev, fundet i Rigsarkivets mapper med dokumenter angående bygningsplaner for Døvstummeinstituttet.


Friedrich Herman Wolfhagen, 1818-1894, direktør. Foto: DKB.
Frederik Lauritz Levy, 1851-1924, arkitekt. Foto: DKB.
Ferdinand Meldahl, 1827-1908. Arkitekt. Foto: DKB.
Jacob Scavenius, 1838-1915, politiker, kultusminister. Foto: DKB.

Brevet:

     Herved tilader jeg mig at forespørge hos Deres Højvelbaarenhed, om De fra Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet skulde have modtaget Svar paa Deres Indstilling (af mig ubekjendt Dato)angaaende Forandringer ved Instituts-Bygningen her til Forhindring af Brandfare? – I bekræftende Fald tillader jeg mig at ansøge Hr: Direktøren om, at selve den ministerielle Resolution maatte blive mig meddelt og givet til Opbevaring her i Arkivet. – Det er mig nødvendigt at bede Deres Højvelbaarenhed om nævnte Oplysning, særligt fordi det er kommet til min Kundskab, at den omhandlede Sag fra Ministeriet er sendt til Behandling hos Institutets Bygningsinspekteur, der, tillader jeg mig at antage, vistnok burde oplyses om de existerende Byggeplaner her, for at de nævnte Forandringer sammen med at være hensigts-svarende, maaske ogsaa kunde blive saa midlertidige og billige som muligt.

 

Kjøbenhavn den 30. December 1884.

 

                            Allerærbødigst

 

                            R. Malling-Hansen.

 

 

 

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Db. og Dbm. p.p.
Direkteur for de Kgl: Døvstumme-Instituter.


Begge disse tegningene skal vise RMHs utbyggingsplaner for Døvstummeinstiruttet i København. Som man ser, er den første tegningen datert i 1883. Copyright: Døvehistorisk Selskab.
Det originale brevet. Avfotografering ved Jørgen Malling-Hansen.