Brev 1885.03.30 fra RMH til Wolfhagen.

Ekteparet Elvine og Jens Peter Trap. Foto: DKB.
Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette er et håndskrevet brev, fundet på Rigsarkivet i en mappe med Wolfhagens korrespondence. Det er af særlig interesse, fordi vi her får meget præcise oplysninger om, hvor Trap afgik fra posten som direktør og hvornår Wolfhagen tiltrådte.

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN.
den 30e Marts 1885.

 

            Idet jeg tillader mig at tilbagesende Deres Velbaarenheds vedlagte Qvittering for 100 Kr:, skulde jeg tjenstligt gjøre Opmærksom paa, at da afdøde Gehejmeraad Trap[1] har været Directeur for Institutet her i circa 7 maaneder af indeværende Finantsaar (fra 1de April til 17e October f:A:), og Deres Højvelbaarenhed i c: 5 Maaneder (fra 13de November f:A: til 31e d.M:) af samme Finantsaar, ville de 100 Kr: formentlig være at fordele mellem Gehejmeraad Trap’s Bo og Hr: Kammerherren efter Tallene 7 : 5.  -  Da hele Honorar-Contoen desuden for omhandlede Finantsaar er forhøjet med 20%, antager jeg, at der vil være at udbetale til Deres Højvelbaarenhed 50 Kr: og til Geh: Trap’s Bo 70 Kr:  -

 

                                    Allerærbødigst
                                    R. Malling-Hansen

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Dannebroge og Dbm: p:p:
Directeur for de Kgl: Døvstumme-Anstalter.   -

 


[1] JMC: Jens Peter Traps helbred begyndte at skrante i 1884, og i løbet af foråret blev det klart at ministeriet skulle søge en eftertræder til ham. Trap var dog formelt i tjeneste frem til den 17 oktober 1884, men i realiteten formåede han ikke at arbejde. Trap døde den 21 januar 1885. Han efterlod en hustru, Malvine, og en stor børneflok (han fik fem børn med sin første hustru og også fem med Malvine).


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.