Direktøren for døvstummeinstituttene i København og Frederivia, Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB.
Forstander ved instituttet i Fredericia, Georg Jørgensen, 1838-1905.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette brev hører sammen med Kirke- og Undervisningsministeriets brev til Wolfhagen, dateret 15 april 1885, i hvilket ministeriet meddelte sin reaktion på Rasmus Malling-Hansens klageskrivelse angående direktør Wolfhagen. I den ministerielle skrivelse blev Wolfhagen pålagt at sørge for at ministeriets policy og praksis ved døvstummeinstituttet i Fredericia blev opretholdt, og det er dette som foranlediger Wolfhagens brev til Malling-Hansen.
Det var sandsynligvis nogle formuleringer i Malling
-Hansens klageskrift af 7 januar 1885, som fik Ministeriet til at udtrykke sig på denne måde

 

Wolfhagens håndskrift er  altid meget svär at tyde, og det foreliggende brev er desuden hans kladde (fundet i Rigsarkivets samling af Wolfhagens dokumenter),hvilket gør at skriften er endnu vanskeligere. I de tilfälde jeg ikke har lykkedes at tyde teksten, er ordet angivet med /...../. Jeg er, som altid, taknemmelig, hvis nogen med hjälp af fotografierne kan lykkes bedre med at tolke hans håndskrift. Jeg håber desuden at kunne finde originalbrevet ved fortsatte efterforskninger på Rigsarkivet.

 

I Skrivelse af 15de ds har Ministeriet for Kirke- og Undervisningsväsenet paalagt mig, nøie at vaage over, at det Kgl. Døvstumme Institut i Fredericia ufravigelig forfølger sit särlige Formaal, som anlagt paa Undervisning efter Talemethoden, og have Ministeriet, /......./ at /......../ det har Grund til at antage, at d’Herrer Forstandere for de to Kgl Døvstumme Instituter i Kjøbenhavn og Fredericia [1] have faaet et Indtryk af, at Directeuren i dette Punct personlig  har en anden Opfattelse og Tvivl om Holdbarheden  af /......../ Instituter /......./ Opgave paa dette Grundlag, derfor udtalt, at det er Ministeriets bestemte Agt, at fastholde og søge gjennemført Undervisningen efter Talemethoden ved Institutet i Fredericia i det fulde Omfang, som ved Institutets Oprettelse er tilsigtet og med dette hidtidige  Styrelse  og Virksomhed tiltänkt, hvoraf følger, at Indkaldelsen til dette institut og den derefter foretagne Fordeling imellem de forskjellige Instituter maa fastholdes med deres Consequencer.
Ved at meddele Forstanderen /....... (skulde?)/ jeg tillige have  Deres Velärvärdighed anmodet om, at ville communicere Forstander G. Jørgensen i Fredericia det derefter fornødne.

 

Directeuren for de Kgl. Døvstumme Instituter

 

Kjøbenhavn 18. April 1885.

 

 

Til
Herr Underdirecteur, Forstander, Pastor Malling-Hansen.
                        R.af D.

 

 

 


[1] JMC: Her har Wolfhagen overstreget disse ord.


18850418 fra Wolfhagen til Malling-Hansen.

Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.