Brev 1885.05.13 fra Thomas Jørgen Hansen til hans broder Johan Frederik Hansen

Thomas Jørgen Jensen Hansen, 1837-1919. Foto: Privat.
Johan Frederik Oluf Emanuel Hansen, 1839-1912. Foto: Privat.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

- - - - -

 

RINGSTED
BORGERSKOLE  13/5 1885.

 

(JMC: med kuglepen tilføjet, mange år senere: Til Morfar hvor hans Bror Jørgen fortæller om deres Mors død!)

 

Kjære gode Broder!

 

Det kom alligevel uventet for mig, at Gud i sin Naade kaldte kjære Moder bort. De sidste Dage havde Moder ligget meget stille og havde følt megen Trang til Lindring. Det var dog først en halvanden Time før hendes Bortgang, at jeg fik en Anelse om, hvad der forestod. Lægen var hos os, et godt Kvarter før hendes Død – og strax efter. Kort før Lægen kom, hørte jeg et svagt: ”Farvel kjære Søn” som jeg besvarede med et ”Farvel kjære Moder”, ”Gud evig glæde Dig for al Din Kjærlighed. Tusind Tak derfor.” Derefter sagde jeg med Besvær et Vers, som kjære Moder holdt saa meget af: ”Kom i den sidste Nattevagt” og kyssede hende.

 

     Det er jo at takke Gud for, hvad der er sket. Det er dog kommen helt anderledes end jeg tænkte. Man er aldrig tilstrækkelig beredt paa hvad Gud har at sende.

 

     Det gjør mig nu ondt, at Sofie[1] fik Lov til at rejse; men vi tænkte alle, at Døden ikke var saa nær. Det vil vist ogsaa gjøre Sofie ondt, at hun ikke var hos Moder i hendes Dødsstund. Men det kunde vi jo ikke tænke. Vil Du være saa god at lade Sofie det vide, og sige, at hun ikke behøver at fremskynde sin Rejse. Maaske jeg ogsaa skriver herom til hende. Jeg kan ikke endnu skrive noget om Jordefærden; men saa snart den er bestemt, skal Du faa det at vide.

 

     Hils din kjære velsignede Hustru! Tak for al eders Kjærlighed, for eders kjærlige, gode og trøstende Breve, som saa ofte have styrket og glædet os[2].

 

         De kjærligste Hilsner fra

 

         Eders inderlig hengivne

 

              Jørgen.

 

Af et Brev fra 8/7 85.

”I Dag fortalte Mo...(?), at kjære Moder den sidste Dag laa meget med foldede Hænder, og at han ogsaa hørte hende nævne nævne Gud Faders Navn og Jesu Navn, medens hun sagte bad om Udfrielse. Det glædede og trøstede mig at høre derom”.-[3]

 


[1] JMC: Det er uklart for mig, hvem dette er; muligvis er det en tjenestepige eller husholderske, som hjælper Thomas Jørgen med at tage sig af moderen. Af kommentarerne at dømme er Sofie rejst ned til Hunseby hvor hun måske stammer fra, og man kan forestille sig at hun har været i Juliane Marie tjeneste medens hun boede i Hunseby og derefter er flyttet med, da Juliane Marie flyttede til Ringsted for at bo sammen med Thomas Jørgen. 1½ år efter moderens død blev Thomas Jørgen gift med Mathilde Thaning.

[2] JMC: Brevets afslutning dokumenterer at de to brødre opretholdt en tæt kontakt og betød meget for hinanden. Det ville være dejligt, hvis vi en gang i fremtiden kunne finde nogle af Johan Frederiks breve til broderen og moderen i Ringsted.

[3] JMC: Denne sidste tilføjelse er skrevet af en anden person, og mit gæt er, at det er noget som Johan Frederik Hansen har skrevet ind, fordi denne detalje hørte til i hans brors brev.


Vi kjenner til to portretter av brødrene Hansens mor, Juliane Hansen, f Matzen, 1809-1885. Det ene bildet finnes i tre ulike utgaver, funnet hos ulike etterkommere i slekten. Dette er den seneste versjonen vi har funnet, og var en innrammet forstørrelse etter Malling-Hansens bror, Johan Frederik og hans etterkommere.
Det andre er også helt nylig dukket opp fra samme kilde, og det er et foto av Juliane i helfigur. Dessverre var bildet så sterkt bleknet, at ansiktet var neste helt visket ut. Ved hjelp av digital bearbeiding, har det vært mulig å få frem ansiktstrekkene. Begge fotos: Privat.
Det originale brevet.