1885.11.10 Danish

Professor Japetus Steenstrup, 1813-1897. Foto: Det Kongelige Bibliotek

11/11 1885[CB1] 

 

Kjære Hr. Etastraad Steenstrup.

 

Jeg har været hos Firmaet Hoffensberg[CB2] ; det viser sig, at jeg kan faa en Bog i stort Format paa 250 Sider og med 30 Plancher, de fleste faar en kvadrat alen Størrelse, trykt og litograferet for omtrent 1100 Kr.

 

Dette (denne store Billighed)  forandrer Sagen noget. Jeg ville nu med de 4000 Kr. kunne före Maalingerne og Vejningerne til Slutningen af næste Aars Marts Maaned og saa just (?) have en Række paa 3 Aar færdig; skulle jeg slutte nu eller til Jul, saa ville Kredsen af Perioder blive mangelfuld og væsentlig ødelagt for iaar. Og tillige ville de 4000 Kr. sætte mig i Stand til aldeles afsluttende at fremlægge alle Resultaterne i Bogen og  i Plancherne.

 

Jeg fremsætter nu Sagen saaledes og paa bedst mulige Kaar for den høje Bestyrelse[CB3]  og anbefaler den til Deres vedblivende bedste Velvilie (?), kjære hr. Etatsraad.

 

Jeg har slidt (?) troligt i Sagen; jeg har holdt mig nøgtern og strengt til selve den stillede Opgave "Periodiciteterne"; jeg har ofret selv en i Forhold til mine smaa Omstændigheder betydelig Sum  paa Sagen; det ville være næsten fortvivlende for mig, om jeg skulle standse dem nu, uden at have Raad til at lade alle Resultaterne komme frem for Offentligheden og uden(?) Haab om, at Staten ville sætte mig istand dertil, efter at Carlsbergfonden havde sagt nej; det hele maatte saa lægges hen - væsentlig som Fragmenter, alle kostbare Maskiner og Apparater staae hen som værende værdiløse og - Udlandet? ja der har man rask taget fat paa de daglige Maalinger, og Frugten vil saa blive høstet der.

 

Tilgiv megen Hast[CB4] ; - men jeg skal iaften have endnu en Artikel færdig til Berlingske[CB5] .    

 

Hjerteligst hilsen fra os Alle.

 

 

Deres ærbødigst hengivne

 

 

R. Malling-Hansen.

 

 

 

Japetus Steenstrup, 1813-97, naturforsker, var onkel av Malling-Hansens andre hustru, Anna Steenstrup.

Student fra Aalborg Katedralskole 1832. Begyndte at studere medicin og (ikke mindst) zoologi ved universitetet i 1835. Fik i 1836 Videnskabernes Selskabs pris for en afhandling om "nåletræernes forekomst i vore moser". I besvarelsen, trykt 1842, påviser han at fire skovperioder har efterfulgt hinanden i de sidste 5-6.000 år; denne opdagelse har haft stor betydning for arkæologiens udvikling. Steenstrup tog aldrig embedseksamen, men endte alligevel som højt hædret professor og museumsmand.

Steenstrups største force var hans organisatoriske talent. Han var en ledende kraft i oprettelsen af Zoologisk Museum i København, og han skaffede museet omfattende oceaniske samlinger gennem et samarbejde med skibskaptajner.

 

 

 


 [CB1]This is a handwritten letter from RMH to Mr. Etatsraad Steenstrup dealing with RMHs publication of his fantastic work from 1885 about the relationship between the variations in the heat of the sun and the growth of children - and all other life on earth. We have numerous other sources to this document and to the CV about the receiver of the letter Mr. Steenstrup

 [CB2]Firmaet Hoffensberg & Fr. Trap var et stort københavnsk bogtrykkeri.

Det emne dette brev handler om er RMHs bog "Perioder i Børns Vækst og Solens Varme" med tilhørende kæmpe tabelværk - som jeg er i besiddelse af 1 kopi af. Bogen er dog ikke i stort format. Den er på 250 sider. Til gengæld er der ikke 30 men 44 plancher i tabelværket. Begge dele er trykt hos "Hoffensberg og Traps Etablissement" og udgivet på forlaget Vilhelm Tryde i 1886. Døveskolen er i besiddelse af flere hundrede eksemplarer, så vidt jeg husker.

 [CB3]Steenstrup er øjensynlig formand for/med i en eller anden statslige styrelse, hvor RMH vil søge om 4000 Kr. til sine undersøgelser.  Carlsbergfondet har tidligere støttet RMHs arbejde med Perioderne, så vidt jeg husker - men her i brevet står, at de har sagt nej. Derfor søger han gennem Steenstrup. Jeg kan ikke huske, hvilken rolle Steenstrup spillede i RMHs liv - men han var en kær ven - og onkel til hans kone nr 2.

 [CB4]Hø -hø - ja, brevet er også skrevet med en enormt sjusket skrift, der har gjort det meget svært at læse. Kun takket være mit mange-årige kendskab til RMHs ulæselige håndskrift, har jeg kunnet tyde hans kragetæer her!

 

 [CB5]Han må altså have skrevet en artikel i Berlingske Tidende kort herefter. Kender du den , Sverre?

SA: Den artikkelen har vi ennå ikke i vårt arkiv, dessverre.