Skrivelse 16 feb 1886 fra Magistraten til Wolfhagen

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, direktør for døvstummeinstituttene i København og Fredericia.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Magistraten svarer her på Wolfhagens skrivelse af 1 februar 1886. Denne skrivelse har jeg også fundet i Rigsarkivet, men håndskriften er så svær at tyde, at det er så godt som umuligt at få nogen mening i skrivelsen. Ikke desto mindre får vi her i Magistratens brev en sammenfatning af Wolfhagens brev, så vi har hele sammenhængen klar. Det fremgår desuden af noteringen i slutningen, at Wolfhagens initiativ var en reaktion på Rasmus Malling-Hansens indberetning til ham (eller til Ministeriet) af den 30 december 1885. Måske var det Malling-Hansens årsrapport?

 

Pr. 16 Febr. 1886
           N: 17.
Kjøbenhavns Magistrat
Kjøbenhavn, den 15de Februar 1886

 

            I behagelig Skrivelse af 1ste ds. har Hr. Kammerherren anket over at Lysforholdene i flere af det herværende kgl: Døvstummeinstituts Lokaler ere temmelig uheldige formentlig som Følge af at nogle paa Castelsvejen og i den lille Allé op til Institutets Grund staaende Træer hindre den ogsaa af sanitære Grund ønskelige Tilstrømning af Lys og Luft.  Deres Højvelbaarenhed har derhos for at fjerne dette uheldige Forhold foreslaaet enten Kapning eller ogsaa Rydning af enkelte Træer, dog med Tilføjende, at det sidste Alternativ maatte foretrækkes, fordi en Borttagelse af enkelte Træer vilde være mindst iøjnefaldende.

 

            Foranlediget heraf skulde man ikke undlade at meddele, at Magistraten kan tillade, at det 2det, 4de og 6te Træ mod Vest fra Indkjørselen til Institutet borttages paa Betingelse af, at Institutet selv besørger Rydningen af Træerne saaledes, at disse ryddes med Rod, og at Hullerne fyldes, samt saaledes at Arbejdet udføres efter Anmeldelse for og Tilsyn af Brolægnings- og Vejvæsenets Inspektør, hvorhos der for hvert Træ af Institutet vil være at erlægge en Betaling af 5 Kroner.

 

                                    (ulæselig underskrift)/
                                               (en anden ulæselig uderskrift)

 

Til
Direktøren for de kgl: Døvstummeinstituter.

 

(Herunder har Wolfhagen skrevet følgende):

 

Tilstilles  Herr Forstander, Pastor Malling-Hansen til behagelig Yttring i Henhold
til Indberetningen af 30 Dec: f.A.

            Directeuren for de kgl: Døvstumme Instituter

 

                        Kjøbenhavn 16.Febr. 1886

 

                                    Wolfhagen.


Et gammelt kart over Døvstummeinstituttet og området rundt. Avfotografering: Jørgen Malling Christensen.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen