1886.06.03. fra RMH til Wolfhagen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev findes i Rigsarkivets mappe med F. Wolfhagens korrespondence. Sagen om lærer Jensen fik Malling-Hansen til at rejse til Fredericia den 24 juni om aftenen (ifølge en håndskriven note fra RMH til Wolfhagen) for at hjælpe forstander Jørgensen.I samme note skriver RMH, at Jørgensen var ’dybt nedbøjet’. Den korrespondence jeg har fundet hidtil har ikke givet noget tydeligt svar på, hvad der lå bag problemstillingen. Men der bliver kastet lys over det, når man læser Bornholms Avis og Amtstidendes udgave af den 7 juli og endnu mere den 16 juli 1886, hvor avisen citerer Fredericia Avis og fortæller, at en lærer ved det kgl Døvstummeinstitut i Fredericia er blevet arresteret og anklaget for uterlig omgang med nogle kvindelige elever på instituttet.

 


Yderligere information findes i brevene 1886.06.26 fra RMH til Wolfhagen.


Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890. forstander og prest. Foto: Privat.
Friederich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, direktør og kammerherre. Foto: DKB.
Georg Jørgensen, 1838-1905, forstander. Foto fra internett.

DET KONGELIGE

DØVSTUMME-INSTITUT
I KØBENHAVN.

 

 

Den 3.Juni 1886.

 

 

     Idet jeg tillader mig at fremsende vedlagte Skrivelse[1] fra Hr: Forstander Jørgensen angaaende Tredielærer A. Ch. Jensens Forhold paa det Kgl: Døvstumme-Institut i Fredericia, skulde jeg herved udtale, at jeg ganske tiltræder og anbefaler Forstanderens Indstilling i denne sørgelige Sag. Jeg har flere Gange overværet Lærer Jensens Undervisning og Prøve af Eleverne, og maa bevidne, at han er i Besiddelse af en virkelig ualmindelig Lærerdygtighed, og at han tillige maa have anvendt stor Omhu og Flid for at have kunnet naa til saa fremragende Undervisningsresultater.

 

 

                            Allerærbødigst

 

 

                            R. Malling-Hansen

 

 

 

     Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Db og Dbm, p.p. – Directeur for de Kgl: Døvstumme-Instituter.

 


[1] JMC: Nogen sådan skrivelse fandt jeg ikke.


Det originalet brevet fra Malling-Hansen til Wolfhagen. Avfotografering: Jørgen Mallling Christensen.
Den originale artikkelen i Bornholms Avis og Amtstidende 1886.07.16.
Den aktuelle utgaven av avisen.

Bornholms Avis og Amtstidende 1886-07-16

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

 

Denne tragiske historie om en sædelighedsforbrydelse, begået af en lærer ved det Kgl Døvstummeinstitut i Fredericia, var en sag som Rasmus Malling-Hansen, i  egenskab af underdirektør for anstalten, var berørt af. Den hovedansvarlige var dog naturligvis Fredericia-skolens forstander, Georg Jørgensen, som var meget chokeret og bedrøvet over det indtræffede. Malling-Hansen rejste til Fredericia for at støtte Jørgensen, og sammen udformede de en serie forholdsregler for at forhindre lignende hændelser i fremtiden. Vi har også tre breve som belyser sagen: se brevene af den 3., 24. og den 26 juni 1886 med vore udførlige kommentarer. Den skyldige var tredielærer A. Ch. Jensen.

 

-   - - - -

 

Sædelighedsforbrydelsen i Døvstummeinstitutet i Fredericia. Herom skrives i ”Jyllandsposten” fra Fredericia: En af Lærerne ved det herværende Døvstummeinstitut er bleven afskediget og arresteret for uterligt Forhold lige over for de kvindelige Elever, en Begivenhed, som her paa Stedet har vakt en saa stor som pinlig Opsigt, til samme Tid, som man levende har beklaget, at en Anstalt af denne Art, der takket være dens øvrige hæderlige Læreres Anstrengelser, i Løbet af faa Aar har vidst at erhverve sig et godt Ry, skulde mødes med en Gjenvordighed af en saa graverende Natur. Naturligvis holdes Undersøgelserne hemmelig, og man maa derfor være varsom med at fæste Lid til noget af de mange Rygter, der strax kom i Omløb, og af hvilke de fleste ikke gjorde anden Nytte, end at godtgjøre, at Folk her som al Tid er langt mere bag- end forkloge. Saa meget synes vist, at den paagjældende Person, der var barnefødt og hørte hjemme i Vendsyssel, og som var Seminarist, har forstaaet at dysse sine foresattes Aarvaagenhed i Søvn ved sin Tjenesteiver og den Interesse, med hvilken han omfattede sin Gjerning. Da han hertil syntes at være noget alvorlig og religiøst anlagt, var der intet mistænkeligt i hans Færd, som han selvfølgelig ogsaa har gjort sig al Umage for at skjule. Det vakte som Følge deraf ogsaa en fuldberettiget Forbavselse, da en Enke, som havde et Par af Pigebørnene i Pleie fremkom med den første Angivelse, som desværre viste sig at være alt for vel begrundet, og som havde til Følge, at Læreren i al Stilhed blev ført til Fængslet.