1886.11.07 RMH til Wolfhagen

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB.
Emil Keller, 1835-1896.
Johannes Moldenhawer, 1829-1908.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette er et håndskrevet brev, fundet i Rigsarkivets samling med Wolfhagens korrespondance. De forskellige breve og vedlagte dokumenter som Malling-Hansen refererer til, fandtes ikke med brevet, og vi har endnu ikke fundet dem.

 

 

 

Jr. 8 Nov 1886 No 199[1]                               Jr. 28 August 1886 No 150[2]

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN.
den 7.November 1886.

 

                        Under 9. September d:A: har Deres Højvelbaarenhed forlangt Yttring af mig med Hensyn til vedlagte Skrivelse (og Bilag), fra Forstander E. Keller angaaende to døvstumme, uoplærte Drenge, som Forstander Moldenhawer [3]har opdaget paa en Rejse i Jylland.

 

            Angaaende den ene af disse Børn har allerede Forstander Keller i sit vedlagte brev oplyst, at han  -  efter Indstilling fra Institutet her  -  er indkaldt iaar til Optagelse paa Institutet for uegentlige Døvstumme, altsaa før han blev opdaget af Forst: M:  -

 

            Angaaende den anden Dreng kan jeg i Henhold til vedlagte Brev fra Sognepræsten i Torslev og medfølgende Læge-Erklæring oplyse, at han ikke er døvstum. Forøvrigt tillader jeg mig at henlede Opmærksomheden paa Slutningen af Lægens Erklæring.

 

            Allerærbødigst

 

                        R. Malling-Hansen.

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Db og Dbm p.p.
Directeur for de Kgl: Døvstumme-Instituter.

                       

            tilstilles Herr Forstander E Keller med Anmodning om at ville yttre sig om Optagelse af denne aandssløve Dreng Anders Kristensen paa Anstalten for Aandssvage. Med Svaret bedes Bilagene remitterades.

 

            Directeuren for de Kgl: Døvstumme Instituter
            i Kjøbenhavn 8 Nov 1886

 

                        Wolfhagen

 

 

 

 


[1] JMC: Wolfhagens notat.

[2] JMC: Dette notat er skrevet af RMH, og jeg vil tro at det refererer til den skrivelse som Moldenhawer sendte efter sin Jyllandsrejse; alternativt referer det til Emil Kellers skrivelse.

[3]JMC: Johannes Moldenhawer, 1829-1908. Fra 1858 til 1905 var han forstander for det Kongelige Blindeinstitut i København, som var beliggende lige ved siden af døvstummeinstituttet på Castelsvej.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.