Brev RMH 10 juni 1887 til Meldahl.

Ferdinand Meldahl, 1827-1908, dansk arkitekt, etatsråd, kammerherre, borgerrepresentant og kongelig bygningsinspektør. Utsnitt av et maleri av Krøyer fra 1882.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Arkitekt Ferdinand Meldahl var statens bygningsinspektør og i kraft af sin lange erfaring, grundige uddannelse og sin lange række af prestigefyldte opgaver for staten, kongelige og rigmænd den højest ansete danske arkitekt i anden halvdel af 1800-tallet. Rasmus Malling-Hansens planer for om- og tilbygninger af døvstummeinstituttet, fremsatte i 1883, udsattes af Meldahl for sønderlemmende og ydmygende kritik – en kritik som også ramte Malling-Hansens favoritarkitekt Frederik Levy. Skismen mellem RMH og Meldahl gav genlyd langt ind i ministeriet. Imidlertid viste Meldahl sig fra en noget mildere side i årene derefter, og i 1886 accepterede han en del af Malling-Hansens ombygningsplaner. Forståeligt nok ønskede Malling-Hansen at reparere det dårlige forhold, og hans brev i juni 1887 er et udtryk for dette. Dokumentet er RMHs egen kopi af originalbrevet. Vi har endnu ikke fundet originalbrevet og ejheller det refererede missiv af 10 juli 1887 fra Meldahl til Wolfhagen.

 

Deres Højvelb.
Hr. Etatsraad Meldahl,
Kommandør af Db. og Dbm. p.p.

 

            Efter idag at være bleven bekjendt med Deres Højvelbaarenheds Skrivelse af 10.d.M. til Institutets Directeur, Hr. Kammerherre Wolfhagen, beder jeg Dem om at modtage min oprigtige og hjertelige Tak for Deres Billigelse af Planerne med Hensyn til Forandringerne i Anstaltens Lokaler m.m. ligesom ogsaa for den store Velvillie, hvormed denne Sag er bleven fremmet.

 

                        Allerærb.

 

10-6-87                                   RMH.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.