Skrivelse 18 juni 1887 fra Wolfhagen og svar RMH 20 juni.

Direktør Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Wolfhagen henviser i sin ret uformelle note til Malling-Hansen til RMHs brev af 25 maj 1887, som vi endnu ikke har fundet. Som sædvanlig, når det gælder Wolfhagens skrivelser, er hans håndskrift usandsynlig svær at tyde, og der er desværre mange huller i min gengivelse. Helheden og meningen bliver dog klar, når man læser Malling-Hansens svarsnote.

 

/--------/ i Henhold til Deres behagelige Skrivelse af 25de f.M., ang. Foretagelsen (?) af forskjellige Bygge/----------/ paa det Kgl. Døvstumme Instituts Forstander, at fremsende vedlagte Erklæring fra Bygningsinspecteuren, Etatsraad Meldahl af 10de, /------/ jeg /-------/ Herr Forstander, Pastor Malling-Hansen anmodet om, /-------/ Budget/---------/ for Aaret 1887/88 behagelig at ville optage de fornødne Beløb /---------/ under  /---------rationsarbejder og /------------/.

 

De medfølgende Bilag bedes /-------------------/.

 

            Directeuren for de Kgl. Døvstumme Instituter
                        Kjøbenhavn 18 Juni 1887
                                    Wolfhagen.

 

(Her har RMH skrevet:)
Svar omstaaende

 

Til
Herr Forstander, Pastor Malling Hansen

 

         Idet jeg meget takker for Deres Højvelbaarenheds Billigelse af de i medfølgende Skrivelse af 25.Maj, 4. og 10. d.M. fremsatte Planer til Forbedringer i det herværende Instituts Lokaler, skal jeg i Henhold til Deres Skrivelse af 18. d. M: optage paa Institutets Budgetforslag for 1888 til 89 det Fornødne angaaende de nye Skoleborde.

 

            Da dermed alle Indstillinger angaaende Anstaltens Bygningskonto plajer at udgaa fra Hr. Bygningsinspecteuren, tillader jeg mig at henstille, at Samme erholde fra Deres Højvelbaarenhed en Skrivelse med Deres Billigelse af, at de omhandlede Udgiftsposter optages paa hans Part af nævnte Budgetforslag. Med Hensyn til Hr. Etatsraad Meldahls Bemærkning i vedlagte Skrivelse af 10 d.M. angaaende Elev-Antallet her, kan jeg oplyse, at det efter alt, hvad der i den Anledning foreligger, kan forventes at ville i en lang Række Aar være omkring 90.

 

 

20.6.87.

 

Til
Directeuren.


Utsnitt av et fotografi tatt i Fredericia ca 1890. Her er samlet flere nobiliteter innen døvstummeverdenen. Wolfhagen ses i andre rad nest ytterst til venstre til venstre. Bak Wolfhagen står forstander Georg Jørgensen til høyre og inspektør Ferdinand Polke. Til høyre for Jørgensen står forstander August Engelke fra døvstummeinstituttet i Schleswig.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.