Brev RMH 3 juli 1887 til Degenkolv.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

 

Døvstummeinstituttet havde i en lang periode problemer med en åben kloakgrøft, som kom syd eller sydvest for skolen og medførte en stank og en helbredsrisiko i form af råddent vand. Den nærmeste nabo, gartneriet H. M. Petersens Enke havde derimod nytte af vandet til sin virksomhed. Ejer af gartneriet var fuldmægtig, prokurator, C. V. Degenkolv.

 

Hr. Fuldmægtig Degelkolv

 

            Højstærede Hr. Nabo.  Ved den Bro, som fører over den slemme Cloakgrøft har der nu været Dæmning tværs over Grøften i et Par Dage;  Vandet staar højt og lugter meget ilde.  – Jeg tillader mig at erindre om Deres velvillige Løfte, at naar der til Bedste for Vandingen inde hos Dem blev sat Dæmning om Grøften om Aftenen, denne Dæmning saa skulle blive borttaget den næste Dags Morgen inden kl: 9.

 

            Deres ærb.
            RMH

 

3.VII.87


Denne tegningen av Døvstummeinstituttet og den tilhørende hagen er riktignok fra 1943, men den gir et godt inntrykk av størrelsen og beliggenheten av hagen i forhold til hovedbygningen. Man må anta at den omtalte kloakk-grøften (eller spillvannsgrøften, som den også omtales om i andre brev) gikk langs-sydsiden eller sydvest i hagen. Forstanderen hadde utgang til en egen hage på baksiden av bygningen. Avfotografering: Jørgen Malling Jørgensen.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen