Brev 8 august 1887 fra Malling-Hansen til Wolfhagen

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB
Keller Emil, 1835-1896. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette er et håndskrevet brev, fundet blandt Wolfhagens dokumenter i Rigsarkivet. I slutningen af brevet har Wolfhagen skrevet en instruktion om, hvordan ærindet skal behandles. De dokumenter og breve som RMH refererer til, fandtes ikke sammen med brevet.

 

 

Sr. 19 Aug. 1887
N. 108[1]

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN. Ø.[2]

 

Den 8. August 1887.

 

            Idet jeg vedlagt tilbagesender et Brev fra Pastor Øhlenschlæger, to Breve fra Forstander E. Keller, samt et Indberetningsskema (de Kellerske Anstalter), skulde jeg i Henhold til Deres Højvelbaarenheds Skrivelse af Dags Dato tillade mig at komme med følgende Ytringer angaaende den i nævnte Skema omtalte Dreng
Ole Peter Petersen, der er født den 30. August 1879, Søn af afdøde Arbejdsmand Niles Pedersen og hjemmehørende i Rosted By, Sørbymagle Sogn, Sorø Amt.

 

            Af Læge Winthers Erklæring paa Skemaet fremgaar det, at Drengen har  en ”daarlig” Hørelse og ”taler daarligt, enkelte Ord kan han sige tydeligt og med lidt skrattende Stemme”, samt at ”han er den Del tilbage i Forstaaelsen”.  Der er saaledes nogen Grund til at antage, at Drengen er  aandssløv døvstum.  Som en Følge heraf, og da Drengen i indeværende Maaned bliver 8 Aar gl: kan jeg anbefale, at han indkaldes til Optagelse i Slutningen af denne Maaned i den Kellerske Anstalt for aandssløve døvstumme.  Jeg skulde dog tilføje, at enkelte af Lægens Udtalelser, saaledes den om  ”rigelig Spytafsondring (Savl)” tyder hen paa, at det maaske efter et kort Ophold paa nævnte Anstalt vi vise sig, at Barnet maa hjemsendes som idiotisk.

 

            Uagtet vedlagte Beretning giver det fornødne Materiale til derpaa at begrunde en Indkaldelse, skulde jeg dog af Hensyn til den ønskelige Ensartethed i de her paa Institutet indsamlede Indberetninger om Døvstumme, tillade mig at henstille, om Deres Højvelbaarenhed, uafhængigt af en eventuel Indstilling til Ministeriet for Kirke-og Undervisningsvæsende om Drengens Indkaldelse, vilde forlange vedlagte autoriserede Skema udfyldt af vedkommende Sognepræst og Læge. Denne fornyede Indberetning vilde blive lettere for Præst og Læge, om det vedlagte Kellerske Skema tilbagesendtes til Præsten.  Skulde Hr. Directeuren foretrække at tilbagesende sidstnævnte Skema til mig, vilde der herfra kunne tilskrives Sognepræsten angaaende en ny Indberetning.

 

 

                                    Allerærbødigst

 

                                    R. Malling-Hansen.

 

 


[1] JMC: Wolfhagens håndskrevne note

[2] JMC: Fortrykt brevhoved.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.