1887.09.25 Brev fra RMH til Georg Jørgensen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Denne håndskrevne brevkladde er fundet i Rigsarkivet i en mappe med dokumenter fra forstander Malling-Hansen.


Georg Jørgensen, 1838-1905, forstander.
Hans Jensen Lassen (senere Ketting), 1849-1911, lærer og inspektør.
Ferdinand Ludvig Polke, 1860-1909, lærer og inspektør.
Ole Christian Jensen, f. 1841, lærer. Foto: DKB.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander og prest. Foto: Privat.

25-9-87.

 

         Kjære Ven!

 

     Jeg kan nu oplyse Dig om, at Foranledningen til de mindre høflige Udtryk i Inspekteur Lassens[1] Brev til Fredericia-Institutet er den, at han ifjor maatte adskillige Gange afkræve Freder:Inst: de den Gang udlagte Penge og endda vente et halvt Aar inden han fik dem.

 

     Men, morsomt nok, den skete Fejl afløses af en adskilligt større fra Fredericia-Institutet. Du skulde dog, kjære Ven, en anden Gang gjennemlæse lidt nøjagtigere Din Hr. Skrivers Concept, inden Du satte Dit Navn under hans Arbejde. I Dit Brev til Lærer Jensen af 23/9 hedder det til Slutning om de to daarligst begavede Drenge, vi iaar har modtaget fra Fredericia: ”De maa begge begynde forfra og være Oversiddere to Aar i nederste Klasse paa Institutet i Kjøbenhavn.” Vilde du ikke nok gjøre Skriveren opmærksom paa, at det dog rimeligvis tilkommer Institutet her og ikke nogensomhelst Anden at bestemme, hvor samme Drenge skulle begynde, efter at de ere komne hertil og efter at vi her have faaet Oplysning om, hvad de har lært eller ikke lært i Fredericia, samt at det næsten er for morsomt at modtage en Komando fra Fredericia om, at samme drenge skulle blive 2 Aar i det herværende Instituts nederste Klasse. Du vil jo nok velvilligst gjøre Hr.Polke[2] opmærksom paa nævnte, lidt malplacerede Sætning.

 

(I marginen har RMH skrevet):

 

Naa - vi kunne alle komme lidt udenfor Stregen og derfor er Sagen dog ogsaa i og for sig ligegyldig.

 

(på næste side fortsætter brevet):

 

Fredericia-Avisen[3] kom da ogsaa lovlig meget udenfor Stregen ved sin første Meddelelse om Frøken Lundhs[4] Dødsfald, der i den Version tog sig noget uhyggelig ud, og derefter gav mig Anledning til at gaa op i Ministeriet og meddele til Contorist Holm, hvad du havde tilskrevet Din Hustru her om Sagen. Din kjære Hustru[5] havde nemlig velvilligst fortalt mig Indholdet af Dine Meddelelser til hende om de nærmere Omstændigheder.

 

(JMC: Her har RMH skrevet og senere streget ud følgende sætning):

 

     Jeg beklager Dig meget, at Du nu atter skal til at udnævne en ny Lærerinde.

 

Venlige Hilsner fra Din heng.

 

                   R.M-H.

 


[1] JMC: Hans Jensen Lassen (senere Ketting) var lærer ved det Kgl. Døvstummeinstitut i København fra den 19 august 1869. Fra 1881 havde han titel og funktion af ’skriver’(dvs han bistod Malling-Hansen med skrivelser), og fra 1 april 1887 var han også inspektør. Han havde da også titel af translatør.

[2] JMC: Ferdinand Ludvig Polke, 1860-1909, døvelærer og inspektør ved det Kgl. Døvstummeinstitut i Fredericia. Polke er forfatter til et kapitel – ”Det kongelige Døvstummeinstitut i Fredericia 1881-1907” – i den af C. Goos udgivne publikation ”Det kongelige Døvstumme-Institut i København 17.April 1807 – 17.April 1907 samt Meddelelser om Døvstummesagens Udvikling”.

[3] JMC: Fredericia Dagblad den 23 september 1887 (s.2) meddelte følgende: ”Lærerinde, Frøken Lundh ved det Kgl Døvstumme-Institut i Fredericia, der igaar Morges fandtes død paa sit Værelse, er, efter det nu Oplyste, kommen afdage ved et Ulykkestilfælde, idet hun er falden fra en Chaiselongue ned paa Gulvet, hvorved hun har tilføjet sig en saadan Beskadigelse af Hjærnen, at Døden øjeblikkelig maa have paafulgt.”

[4] JMC: Af Polkes kapitel fremgår, at der drejer sig om Caroline Amalie Lundh, ansat 1 august 1881 som førstelærerinde og plejemoder.

[5] JMC: Georg Jørgensen var gift med Petra Emilie Birgitte Capito, 1840-1929.


Georg Jørgensen var den første til å opprette en såkal efterskole for døvstumme voksne. Dette bildet er fra kullet på skolen i 1900, med forstander Jørgensen sittende i midten av bildet. Mannen nest ytterst til venstre i nest bakerske rekke, ligner til forveksling på lærer og inspektør Ferdinand Ludvig Polke, 1860-1909, men vi har ingen sikre opplysninger om at det faktisk er han. Foto: Døvehistorisk Selskab.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.