1887.11.26 Danish

Viktor Rydberg, 1838-1895, foto fra ca 1865

K J Ö B E N H A V N    DEN 26  NOVEMBER  1887.

 

 

 

 

HR. PROFESSOR  DR.  V. RYDBERG[1]

 

 

   DERES VENLIGE BREV[2] HAR SKAFFET MIG EN INDERLIG OG STOR GLÄDE. UAGTET JEG, SOM VEDLAGTE SMAA UDDRAG AF STORE RECENSIONER[3] VISE, HAR HAFT DEN TILFREDS-STILLELSE, AT MINE UNDERSÖGELSER HAVE VUNDET DEN BEDSTE ANERKENDELSE, SAA ER DER DOG INGEN, DER SOM DE HAR FREMHÄVET DEN STORE FORSIGTIGHED, DETTE ”SKRIDT FOR SKRIDT”, HVORMED JEG HAR BESTRÄBT MIG FOR AT GAA FREM.

   IKKE MINDST GLÄDEDE DET MIG AT SE DEN POETISKE SIDE AF UNDERSÖGELSES- RESULTATERNE FREMHÄVET FOR FÖRSTE GANG. OM DET ER LYKKEDES MIG I FORHOLD TIL DET GIVNE MATERIALE AT BYGGE OP SIKKERT OG SOLIDT, SAA ER DE EN AF MINE LÄREMESTRE I SAA HENSEENDE, EN AF DEM, DER HAR HAFT EN VÄSENTLIG INDFLYDELSE PAA MIN ARKITEKTONISKE [4]UDVIKLING. 

 

  HJERTELIGST TAK FOR BREVET OG HJERTELIGST TAK FOR DET VÄLDIGE OG INTERES-SANTE ARBEJDE, SOM DE HAR SENDT MIG. JEG HAR GJENNEMARBEJDET DET OG ATTER FRYDET MIG VED DERES SIKRE BEVISFÖRELSE OG FORBAVSES OVER DERES ALSIDIGE OG OVERLEGNE LÄRDOM.  JEG HAR TYDELIGT SET DEN STORE GRUNDLÄGGENDE INDFLY-DELSE OG DEN KLARGJÖRELSE, DER UDGAAR FRA DETTE ARBEJDE; [5] MEN FORELÖBIGT ER DET MIG DOG GANSKE UMULIGT AT MÖDE OP MED EN SAA FORBAVSENDE KLAR REDE-GJÖRELSE AF HOVEDINDHOLDET SOM DEN, DE HAR GLÄDET MIG MED I HENSEENDE TIL MIT FRAGMENT.

 

  IÖVRIGT FORUNDRER DET MIG, AT DE TIDLIGERE HAR KJENDT NOGET TIL MINE VEJNINGER & MAALINGER. JEG HAR FRA SVERIGE KUN FAAET ET REFERAT FRA ”GÖTEBORGS HANDELS- OCH SJÖFARTSTIDNING”.[6] 

 

  MAATTE JEG HAVE LOV TIL AT PLAGE DEM MED FÖLGENDE:  - DE VIL JO HAVE SET, AT DET TIL NÖJERE INDSIGT I, HVILKE OVERENSSTEMMELSER OG UOVERENSSTEMMELSER DER FINDES I BÖRNS VÄXTKURVER  UNDER JORDENS FORSKJELLIGE LÄNGDE- OG BREDEGRADER, LIGESOM OGSAA TIL FULD KLARHED OVER DEN FORMODEDE KOSMISKE LOV FOR DE SAMTIDIGE VÄGTSVINGNINGER HELE JORDEN OVER, BEHÖVES MANGE MEDHJÄLPERE. JEG HAR DERFOR ISINDE – MED FORHAABET ANBEFALING FRA HERVÄRENDE MINISTERIER – AT ANSÖGE UDENLANDSKE UNDERVISNINGSMINISTERIER OM, AT DER I DET MINDSTE I ÉT BÖRNEINTERNAT I HVERT LAND FORETAGES DAGLIGE VEJNINGER. GANSKE VIST HAR JEG EN SKJÖN SAMLING AF TRYKTE UDTALELSER AF VEJNINGERNE, SOM KUNNE VEDLÄGGES ET SAADANT ANDRAGENDE; MEN JEG VILDE DOG ANSE DET FOR SÄRLIGT FREMHJÄLPENDE OG FREMDRIVENDE, OM JEG FRA ANSETE VIDENSKABSMÄND KUNDE VEDLÄGGE UDTALELSER, DER PAAVISE DET AFGJORT BETIMELIGE OG SÄRDELES ÖNSKELIGE I, AT SAADANNE DAGLIGE VEJNINGER – TIL OPNAAELSE AF DET NÄVNTE – BLEVE FORETAGNE I ALLE LANDE.  – DEN FORHENVÄRENDE GENERALDIRECTEUR FOR DET STATISKE[7] DEPARTEMENT I BERLIN, GEH. OBERREGIE-RUNGSRATH DR. E. ENGEL INTERESSERER SIG LEVENDE FOR SAGEN, HAN HAR SAT PROF. VIRKOW  I BEVÄGELSE I DEN ANLEDNING. I HENHOLD TIL HVAD GEH. ENGEL HAR SKREVET TIL MIG, TÖR JEG VENTE YDERLIGERE KRAFTIGE UDTALELSER FRA DISSE HERRER TIL NÄVNTE ÖJEMEDS OPNAAELSE. GEH. SANITÄTSRATH DR. KRISTELLER I BERLIN HAR TIL EN BEGYNDELSE FAAET VEJNINGER EN GANG OM UGEN  ETABLERET I WAISENHUSET RUMMELSBURG. DEN BEKJENDTE SANITÄTSRATH DR. P. NIEMEYER I BERLIN OG DEN ANSETE ZOOLOG & BIOLOG  DR. O. ZACHARIAS I HIRSCHBERG, PROF. FOREL I  SCHWEITZ, PROF. ZENGER, ASTROFYSIKER I PRAG OG FL[8]. HAVE LIGELEDES UDTALT SIG SAA INDTRÄNGENDE OM SAGENS VÄRD OG DET ÖNSKELIGE I OPTAGELSE AF DE DAGLIGE VEJNINGER I UDLANDET, AT JEG TÖR HAABE PAA GODE UDTALELSER FRA DEM TIL BILAG VED NÄVNTE ANDRAGENDE.

 

   TURDE JEG NU HAABE, AT DE KJÄRE HR. PROFESSOR, LIGELEDES VILDE VELVILLIGST SENDE MIG EN UDTALELSE TIL NÄVNTE BRUG ?  -  LIGELEDES VILDE JEG VÄRE MEGET GLAD OG TAKNEMMELIG FOR VIDENSKABSMÄNDS ADRESSER I UDLANDET, SAADANNE SOM KUNNE FORSTAA TYSK. JEG HIGER SAA INDERLIGT EFTER AT FAA VEJNINGER I GANG HELE JORDEN OVER.  – HJERTELIGST HILSEN FRA

 

              

 

                                              DERES MED STÖRSTE HÖJAGTELSE HENGIVNE

 

 

                                                         R. Malling-Hansen

 

 

Og[9] saa er jeg nær ved at glemme det, som ikke mindst har forbavset og interesseret mig, nemlig den slaaende Sammenstilling mellem Fimbul[10] og den store 21000 aarige Epokes nordlige Istid, samt den uhyre Opgave, som denne Idé stiller op. Hjerteligst til Lykke og Velsignelse ogsaa paa dette område! [11]–

 

  

  Ja, jeg kjender ogsaa den store Löftelse, den Oplöftelse af Glæden, der ligger deri, at kunne ”dele Takken[12]”.

 

  

 

RMH

 

 

 

 


[1] CB: Dette er det andet brev fra RMH til Prof. Rydberg. De to andre er 18871018dk og 18871128dk. En detaljeret ’profil’ af prof. Rydberg findes som fodnote i 18871018dk.

[2] SA: Viktor Rydbergs svar er innsatt som brev 18871112dk, og kan lese i sin helhet.

[3] CB: Recensioner betyder ’Anmeldelser’, og der henvises her til de to sider, der er vedlagt brevet, med en lang række anmeldelser fra tyske aviser af RMHs tyske bog om ”Perioder i Børns Vægt og Solens Varme”.

[4] CB: Arkitektoniske udvikling? Han mener vel ’forskningsmetodiske udvikling’’ – eller hvad? Mærkeligt ord!

SA: RMH skrev ofte med et fargerikt språk, og her vil jeg anta at han benytter uttrykket ”arkitektoniske utvikling” symbolsk, i betydningen hans utvikling som ”byggmester” av sine viteskapelige undersøkelser og vitenskapelige arbeider.

[5] CB: Hvad mon dette arbejde går ud på – noget der har relevans for RMHs ’Perioder’? 

[6] CB: Det forstår jeg således, at RMHs arbejde har været omtalt/anmeldt i denne avis. 

[7] CB: Her står ’statiske’ – men mon ikke RMH mener ’statistiske’?

[8] CB: Fl?  = Flere ?

[9] CB: her følger 10 håndskrevne linier.

[10] CB: Fimbul er i den nordiske mytologi = en vinter, der er så hård, at den vil dræbe alt liv på jorden. Men hvorfor nævner RMH mon dette – forskede Rydberg i den slags emner???

SA: Se Rydbergs brev 18871112dk, der Rydberg fremsetter en teori som har med årsaksforholdene som skapte istiden, og dennes sammenheng med gammel mytologi å gjøre

[11] CB: ???? Så vidt jeg husker, så var det først omkring denne tid – 1880’erne – at man opdagede at der havde været istider – og flere af dem?? Hvem ved mere om dette? Hvad lavde Rydberg på dette område?

[12] CB: Talsken?? Ulæseligt – hvad siger I andre? SA: Jeg leser det som ”dele Takken”.


Ernst Engel, 1821-1896.
Rudolf Virchow, 1821-1902.
Auguste Forel, 1848-1931.
Paul Niemeyer, 1832-1890.
Eduard Zacharias, 1852-1911.
Karel Zenger, 1830-1908.

Vitenskapsmennene som er nevnt i brevet:

  • Ernst Engel, 1821-1896, tysk statistiker og økonom, berømt for den såkalte ”Engels lov” som gjelder sammenhengen mellom etterspørsel og økonomisk vekst. Var i mange år direktør for det Statistiske Departement i Berlin, og oppnådde tittelen Geheimer Regierungsrat. Var en meget produktiv forfatter og skribent, hovedsakelig i tidsskrifter startet av ham selv.

 

  • Rudolf Virchow, 1821-1902, tysk doktor, antropolog, offentlig helseaktivist, patolog, historiker, biolog og politiker. Blir ofte referert til som ”patologiens far”. Professor i biologisk patologi ved Universitetet i Berlin. Gjorde en mengde banebrytende oppdagelser, og regnes for å være den første til å oppdage leukemi. Men er kanskje mest kjent for sin teori, Omnis cellula e cellula ("enhver celle har sin opprinnelse i en allerede eksisterende celle identisk med den”).

 

  • Paul Niemeyer, 1832-1890, Dr. med, kjent for sin store innsats innen sunnhetspleie og sykdomsbehandling ved hjelp av ulike alternative metoder som f. eks diettbehandling, friskluftkurer, kroppshygiene og legende gymnastikk. Førte en aktiv foredrags- og forfattervirksomhet, og han regnes som grunnleggeren av en naturmedisinsk behandlingsform som et alternativ til den etablerte skolemedisinen. Vi vet fra Malling-Hansens tiltak for å forbedre de døvstumme barnas levevilkår at han var opptatt av de samme tankene som Niemeyer, muligens var han inspirert av Niemeyers skrifter? I alle fall sørget Malling-Hansen for at elevene ved Døvstummeinstituttet fikk forbedret diett, mosjon og frisk luft, noe som medførte en drastisk forbedring av deres helsetilstand. I et brev til sin datter Emma, som led av hjemlengsel da hun bodde et år i England, understreker RMH at hun alltid måtte sørge for å få rikelig med frisk luft på sitt rom, og på Instituttet sørget han for å få innsatt luftekanaler!

 

  • Eduard Zacharias, 1852-1911, tysk botaniker, filosofisk doktor, dosent og professor. Selv om det i RMHs brev står O. Zacharias, tror jeg det må være Eduard Zacharias RMH har brevvekslet med, for han er den eneste velkjente biologen med dette etternavnet fra denne perioden. Zacharias var mangeårig sjef for Hamburg Botaniske Statsinstitutt, og drev først en utstrakt forskning innen vekstanatomi i planteverdenen, for senere å konsentrere seg om forskning innen cellelæren, og regnes som en stor autoritet på dette området. Var også en fremstående ekspert på hageutstillinger både i innland og utland og spesialist på blomstringens biologi, f eks. innen frukttredyrkning. Man kan bare tenke seg at RMH må ha hatt stor nytte av sin kontakt med Zacharias i forbindelse med sine studier av trærnes vekst.

 

  • Auguste Forel, 1848-1931, verdensberømt sveitsisk psykiater, professor, hjerneforsker, sosial reformator, fredsarbeider og engasjert sammfunnsdebattant. En biograf har omtalt ham som ”den sterkeste og reneste stemme for verdens samvittighet”. Forell var et universalgeni av samme klasse som RMH, og hans interesser spredte seg over et vidt register. Han fikk opprettet et utall nye institusjoner, og gjorde et stort antall oppdagelser og oppfinnelser innen mange ulike fagfelt. Man regner med at han publiserte mer enn 1.200 bøker, vitenskapelige arbeider og avisartikler i løpet av sin levetid. Til ære for hans enorme livsverk, pryder hans portrett den sveitsiske 1000 franc seddelen.

 

  • Karel Zenger, 1830-1908, tsjekkisk matematiker, fysiker, astrofysiker, professor ved ”Czech Tecnical University” i Prag. Det har ikke vært mulig å finne noen biografi om Zenger på andre språk en tsjekkisk, så det er ikke lett å skrive en lengre biografi om ham, men det går tydelig fram at han var en meget fremstående personlighet i sin samtid, og han utga i 1886 boken: Die Meteorologie der Sonne und ihres Systems. Vi kan vel tenke oss at det var i hans egenskap som astrofysiker at Malling-Hansen hadde interesse av hans fagkunnskaper. RMH var jo på leting etter den ukjente faktoren som styrte veksten i naturen, og mente at den var å finne i solens stråler.