Brev 24 Januar 1888 fra RMH til Wolfhagen.

Georg Carl Heinrich Lehmann 1815-1890, lege, professor, dr med. Foto: DKB
Hans Puggaard, 1788-1866. Illstrasjon fra biografien, skrevet av professor Lehmann.
Bokens forside.

[1] Research, transkribering og fodnoter af Jørgen Malling Christensen.

 

Illustasjoner og fotnoter af Sverre Avnskog.

 

 

DET KONGELIGEDØVSTUMME-INSTITUT I KJØBENHAVN.   Ø[2]

 

24. Januar 1888.

 

Deres Høivelbaarenhed!

 

Jeg har idag læst Hr: Professor Lehmanns[3] højst interessante Mindeskrift om H. Puggaard[4], og finder deri en Notits, som har nogen Betydning med Hensyn til Giftermaalsspørgsmaalet  i de døvst: Pigers ”Arbejdshjem”.  Det hedder Side 121:  ”Af de 27, som er udgaaende derfra (dvs fra det Pugg: Pigehjem) er 1 afgaaet ved Døden, 1 rejst med Forældrene til Amerika,  7 ere gifte - -”osv.  Af de 27 udgaaede Piger er altsaa kun 26 p.C. blevne gifte, medens der af de døvst:fra ”Arbejdshjemmet” udgaaede Piger er bleven 36 % gifte.  – Det er tillige ret interessant ved denne Sammenligning, at begge Anstalterne begyndte deres Virksomhed i 1869.

 

Deres allerærbødigst hengivne

 

R. Malling-Hansen

 

 

 

 

 

 

 

Højvelbaarne

 

Hr. Kammerherre Wolfhagen, Storkorsr. af Db. og Dbm.
Direktør for de Kgl: Døvstumme-Instituter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] jmc: Håndskrevet brev, fundet i Rigsarkivet, Wolfhagens dokumenter. Se også brev af 19 jan 1888 fra RMH til Wolfhagen om samme emne.

[2] jmc: Fortrykt brevhovede. Alt andet er håndskrevet.

[3] SA: Boken ble skrevet av døvstummeinstituttets lege, dr. med og professor, Georg Carl Heinrich Lehmann, 1815-90. Han har har fått sin biografi i Dansk Biografisk Leksikon, og fremstår som en meget begavet og fargerik personlighet. Boken om de danske legater og om Hans Puggard er omtalt i biografien.

http://runeberg.org/dbl/10/0166.html 

Det sies at da Lehmann døde ganske brått i 1890, ble RMH meget bekymret for sitt eget liv, for han hadde nøyaltig samme lidelse og symptomer som Lehmann hadde hatt før sin død! Og ganske riktig: Få måneder etter Lehmanss død, gikk også RMH bort.

[4] jmc: I Dansk Biografisk Leksikon finder jeg Hans Puggaard, 1788-1866, en handelsmand som skabte sig en stor formue og i slutningen af livet satsede store beløb på velgørende formål.  Det som gør mig usikker er, at P. døde i 1866, medens arbejdshjemmet blev oprettet først i 1869; men det kan jo tænkes at P. har testamenteret et beløb til oprettelsen af dette arbejdshjem, og at projektet tog nogle år efter hans død at gennemføre.

 

SA: Det er garantert Hans Puggard som nevnes. Han grunnla to store legater og det er med penger fra et av disse legater Det Puggardske Pigehjemmet ble grunnlagt. Hele biografien er digitalisert og kan leses på nett. Boken har en omfattende generell innledning om de danske legatene, og biografien over Hans Puggaard begynner først på side 18: http://runeberg.org/hpuggaard/0031.html


Det originale brevet. Avfotografering: Jørgen Malling Christensen.