Brev 29 april 1888 fra Lassen til RMH.

Hans Jensen Lassen, 1849-1911, først lærer, dernest skriver og til slutt inspektør ved Det Kongelige Instituttet for Døvstumme i København. Han føyde senere "Ketting" til sitt navn. Portrettet er fra 100 års junileumsboken for Instituttet.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og utfyllende kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

JMC: Hans Jensen Lassen, 1849-1911, var ansat af Malling-Hansen som ”skriver” fra 1881. Vi skal antagelig forstå denne titel som sekretær, assistent til forstanderen og en slags ”alt-mulig-mand” (jack-of-all-trades på engelsk). Fra 1884 var hans titel inspektør, men først fra 1 april 1887 blev han officielt udnævnt til inspektør af ministeriet. Min tolkning er at Lassens rolle var at aflaste RMH for en del af de mange og tunge administrative opgaver.

 

SA: Det ser nesten ut til at det står en "R" i stedet for "L" i signaturen til Lassen i dette brevet. Men ved nøyere studier, ser man at det er en "L". Det er ikke uvanlig at bokstavene kan være vanskelige å lese i signaturer - de kan nærmest kan få karakter av kruseduller.

 

Det er forøvrig ikke umiddelbart helt enkelt å være sikker på hvilket årstall dette brevet ble skrevet. Det kan lett oppfattes som "1887", men det siste sifferet kan også leses som et litt slurvete 8-tall, etter min mening. Bare noen dager ut i mai 1888, skrev Lassen ytterligere et notat i denne saken, og det er grunnen til at jeg personlig tolker årstallet til å være 1888 også i dette brevet. Jeg må legge til at JMC er uenig med meg på dette punktet, og mener at Lassen skrev galt årstall. I alle fall er vi enige om at 1888 skal være rett årstall.

 

Jeg har i Dag talt med Hr. Degenkolv[1], der stiller sig meget velvillig til vor Havesag. Han vil gjærne igjen overlade Institutet et lignende Stykke Jord ved Hegnet som sidst og mod en lignende Betaling, hvilken han dog først kan endelig opgive, naar han om et Par Dage faar det Stykke Jord opmaalt, som han kan overlade os. Prisen er vistnok nu konstant og hans Leje af Jorden er bleven fortvarande[2] til Magistraten faar nødvendig Brug for den. -  Lejen af Jorden paa den anden Side Vejen vil derimod være udløben om et Par Aar.

 

            9[3]         29/4    1888                Ærb.

 

                                                               H .J. Lassen

 

Højærværdige
Hr. Pastor Malling-Hansen
            R af Db, Dm p.p.

 

 

 


[1] JMC: C. V. Degenkolv havde titel af prokurator, en ældre tids betegnelse for sagfører. Han var ejer af Firma H. M. Petersens Enke, et Gartneri som er optaget i Kraks Vejviser 1886.

[2] JMC: Vi skal forstå dette ord som ”til videre”, ”på permanent basis”. Dvs firmaet lejede jorden af Københavns Magistrat, og et stykke af deres jordlod var de altså villige til at fremleje til Døvstummeinstituttet.

[3] JMC: Uklart, hvad 9 står for? Måske angiver det klokkeslaget på dagen, da han præsenterede brevet?


Det originale brevet avfotografert av Jørgen Malling Christensen.