RMH brev 11 maj 1888 til Wolfhagen.

Direktør Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.


Dette håndskrevne brev er RMHs kladde til det formelle brev; det fremgår af, at brevet mangler adressat samt de sædvanlige formelle fraser som Malling-Hansen altid brugte i skrivelser til sin nærmeste chef i ministeriet.

 

11-5-88.

 

            I Henhold til Deres Højvelb. brev af 27 f:M: har jeg indledet nogle foreløbige Underhandlinger med Hensyn til Erhvervelse for Institutet af et Stykke Jord til Havebrug, - hvilket har ført til at Institutets Nabo, Gartner Degenkolv har erklæret sig villig til at fremleje et Areal, der er 59 x 45 Alen = 2655 Kv.Alen, altsaa omtrent 1/5 Td.Land, for 150 Kr: om Aaret. Denne Sum er rigtignok forholdsvis stor, Lejen af 1 Td. Land Jord vilde herefter udgjøre 750 kr: om Aaret; men da det er det samme Beløb som Institutet  i sin Tid betalte ham i Leje i et Par Aar for et Stykke Jord af samme Størrelse, og da de 150 Kr: næppe udgjør Halvdelen af den Sum, hvis Forlangende i sin Tid gav Anledning til at Lejemaalet ophørte, og da hertil kommer, at Institutets Elever ikke bør mangle den Oplærelse og den Motion som et Stykke Jord til Kjøkkenhave vil kunne give, og endelig da vi ikke ville kunne faa noget andet Areal tæt op ad Institutet, tillader jeg mig at foreslaa, at Institutet gaar ind paa Hr: Degenkolvs Tilbud.  -  Da det Hele jo dog nødvendigvis maa have en noget usikker og midlertidig Karakter, og da de 150 Kr: vistnok ville kunne afholdes, idet mindste i nogle Aar, af en af de dertil passende Conti paa Institutets Regnskab, uden at der behøves nye Bevillinger, tillader jeg endvidere at foreslaa at Lejemaalet uden videre Foranstaltninger tager sin Begyndelse fra 1. October iaar, den Tid da Stykket vil kunne overlades os.

 

                                    Allerærb.

 

                                    RMH.

 

(JMC: Her har RMH tilføjet):

 

Dog synes det mig, at det maa gjøres til en Betingelse for Lejemaalet, at Degenk: afgive en skriftlig Forsikring om at nævnte Areal vil kunne lejes af Institutet og lejes til uforandret Pris, de 150 Kr: aarligt, saa længe han selv har det Stykke Jord (hvoraf det os tilbudte Areal er en Del) i uforandret Leje af Magistraten.  - 


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.