RMH notat 17 juli 1888 om ombygninger.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

 

Dette notat med en af Malling-Hansen udført tegning af drengenes sygestue, brandtrappen og sygeplejerskens værelse må han have anset være en vigtig dokumentation, eftersom notatet er diarieført og dateret. RMH har antagelig brugt det dels for at have dokumentationen i sit eget arkiv (= det dokument jeg fandt på Rigsarkivet) og dels for at kunne sende et originalnotat til direktør Wolfhagen  som bilag til et officielt brev.

 

289 – 1888 –

 

            17/7 88.
DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN.Ø.


De originale tegningene.
Avfotografering: Jørgen Malling Christensen.

Georg Carl Heinrich Lehmann 1815-1890, lege, professor, dr med. Foto: DKB

A. approb. Tegning ønskes forandret til B., hvorved 1) mere Plads til Dr. Sygestue   2) Medicinskab og Bord og Lægeundersøgelse passende anbringes i det indvundne  /--------/   3) mere Lys til Sygestuen    4) Gjennemluftning, naar alle 3 Vinduer aabnes:

 

Foreslaaet for Arkitekt Kaufmann, af ham forelagt Etatsraad Meldahl, billiget af ham, saafremt Instit: Lægen gav sit Samtykke, dette givet 18/7 af Prof. Lehmann[1]:

 

”Den af Hr. Pastor M.Hansen foreslaaende Forandring ved Drengenes Sygestue finder jeg særdeles hensigtsmæssig.”
                                    Lehmann.

 


[1] JMC: Georg Carl Heinrich Lehmann, 1815-1890, dansk læge og professor i medicin, med særlig interesse i oftalmologi. Han var Blindeinstituttets læge fra 1872 og fra 1874 også Døvstummeinstituttets læge. Udover hans faglige kvaliteter var han også kendt som en dygtig amatørmusiker samt engageret i filantropi, blandt andet som administratør af statsråd Hans Puggaards legater for fattige piger og drenge. Han udgav i slutningen af 1887 eller begyndelsen af 1888 en biografi om Puggaard, omtalt i et brev fra RMH til Wolfhagen den 24 januar 1888 (se brevsamlingen). Da Lehmann døde pludseligt den 16 september 1890 gav det Malling-Hansen anledning til yderligere bekymringer for hans eget helbred, fordi han havde præcis samme symptomer som dr. Lehmann. RMH døde da også af lignende årsager kun 11 dage efter dr. Lehmanns død. (Kilder: Dansk Biografisk Leksikon og vor egen hjemmeside).


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.