1888.07.21 fra RMH til Wolfhagen.

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB.
Keller Emil, 1835-1896. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Brevet er håndskrevet – nydeligt og tydeligt! – og findes i Rigsarkivets mapper med Wolfhagens dokumenter. Det er et af flere lignende skrivelser mellem Malling-Hansen og Wolfhagen, som kommenterer individuelle sager i relation til valget af den rette institution for børnenes art og grad af hørelses-handicap. For den erfarne pædagog Malling-Hansen var det naturligvis også vigtigt at man vejede undervisningsformerne ind i beslutningerne om børnenes fordeling til den rette institution. Man skulle tage hensyn ikke bare til de børn som søgte plads men også til lærerne og til de børn som allerede var indtagne på de respektive institutioner.

 

Jr. 23 Juli 1888  N.141[1]

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN. Ø.
21. Juli 1888.

 

            Under 1.Maj d:A: sendte Deres Højvelbaarenhed mig  ”til eventuel, behagelig Afbenyttelse ved Formeringen af Forslagslisten over døvstumme Børn, der blive at indkalde i Aar” en Fortegnelse fra Direkteur E. Keller af 30.April over 3 egentlig døvstumme Børn, der privatim ere optagne paa Johan Kellers Døvstumme-Institut i Baldersgade.”

 

            I den Formening, at denne Opfordring vilde ske fyldest ved, at disse Børn bleve indførte i det herværende Instituts Protocol over saadanne døvstumme Børn, der allerede ere anbragte til Undervisning, og derfor ikke maa optages paa indkaldelses-Listen, afbenyttede jeg Directeur Kellers Fortegnelse i de to her angivne Retninger.

 

            I henhold til deres Højvelbaarenheds mundtlige Udtalelse til mig under Aarsprøven her paa Institutet skulde jeg tillade mig at udtale, at jeg med Hensyn til Spørgsmaalet om Indkaldelse af disse Børn fra Statens Side til Oplærelse paa et Døvstumme-Institut ganske maa henholde mig til mine tidligere ved lignende Lejligheder fremsatte Yttringer.  Jeg maa altsaa være af den Formening, at de omhandlede egentlig døvstumme Børn næppe kunne indkaldes af Staten til Optagelse, eller rettere Forbliven paa Institutet for uegentlige Døvstumme, at det vel altsaa bør være Hr: Directeur Kellers private Sag at skaffe sig Betaling disse i den af ham bestyrede Anstalt optagne Børn, samt at de samme Børn vel næppe bør indkaldes til Fredericia-Institutet, med mindre Directeur Keller slet ikke vil beholde dem. Som tidligere udtalt vil det baade være til Tab for de 3 Børn i en Klasse paa Fredericia-Institutet, hvor de undervises efter en anden Fremgangsmaade end hos Keller, og tillige Tab for Eleverne der og for vedkommende Lærer, da en Del Tid maatte offres paa nævnte Indarbejdelse.

 

            Directeur Kellers Beretning om de tre egentlig døvstumme Børn lyder saaledes:

 

” 1, Isidora Keller af Kjøbenhavn, Datter af Litograf N. P. Keller. Hun er født den 13. December 1880 og indtraadt paa Institutet i Baldersgade den 1. September 1886. Hun er skolesøgende Elev, og der betales intet for hende.

 

2, Carl Thorvald Sørensen af Øster-Assels paa Morsø. Han er Søn af Kjøbmand F. V. Sørensen. Han er født den 2. Juni 1880 og indtraadt paa Institutet i Baldersgade den 10. September 1886. Der betales af Faderen 450 Kr: aarligt.

 

3, Alma Olivia Petersen af Stege. Hun er Datter af Kjøbmand N. C. Petersen, er født den 9. Februar 1880 og indtraadt paa Døvstummeinstitutet i Baldersgade den 25. August 1887. Der betales af Faderen 450 Kr: aarligt.”

 

                                    Allerærbødigst

 

                                    R.Malling-Hansen.

 

Højvelbaarne
Herr Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Db og Dbm
Directeur for de Kgl: Døvstumme-Instituter.

 


[1] JMC: Wolfhagens notat.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.