1889.01.11 Danish

Edgar Collin, 1836-1906. Foto: Det Kongelige Bibliotek.

[1]11/1 89.

 

 

Malling-Hansen (til Edgar Collin)

 

 

                      Kjære Ven!

 

 

     Da det Tilsendte endnu ikke er kommen i ”Nationaltidende” – og da ”Politiken” har haft en gyselig Skrolle[2] om Sagen, saa bedes Du venligst at foranledige, at Historien snarest og uforandret optages i ”Nationaltidende” – og med den lille Tilføjelse Indskudt, _ _ _ indhentet Oplysning den 10de d: M.”[3]

 

     for at det ikke skal se ud som om ”Nationaltidende” har faaet Oplysningerne bagefter Artiklen fra i dag i ”Politiken”. –

 

     Fordringen i Politiken om at en enkelt betroet Mand kunde besørge Paafyldningen paa Gaslamperne er dumt Vaas, som jeg ikke agter at besvare!

 

     Hvad om Portneren her (til  Exempel) eller en Gasmand havde faaet Ordre af mig til at fylde ogsaa de 3 private Gaslamper med Vand hver 14 dag (fyldes Instituts-Lamperne hver 14 dag) og han saa havde glemt Sygeplejerskenes Lampe, og hun saa var død deraf saa kunde den passende have staaet i’ Politiken’

 

 

Det fortælles, men igjen utroligt, at det ikke var betroet Sygeplejersken (der dog har det højst betroede og ansvarsfulde Hverv, at passe de syge Børn, at passe sin egen Lampe.

 

 

Hun kom hjem, trak sin tændte Lampe ned for at læse ved den i Sengen; hun havde ingen Anelse om, at Portneren havde glemt hendes Lampe ved Paafyldning; Gassen strømmede ud, hun døde!   - Dette maa alvorligt bebrejdes Forstanderen, tilmed, da det vidstes på institutet, at Jomfru Møller ikke var i Besiddelse af den nødvendige Controlevne, Lugtesands, til at mærke om der var Gas, om Portneren havde gjort sin Pligt eller ej. -

 

 

Rigtignok burde i saa Tilfælde været tilføjet, at Historien om den manglende Lugtesands er - Løgn, samt af Referenten aldeles  ikke har været paa Institutet som han fortæller.

 

 

 

                                            Venligst Hilsen

 

 

                                                   Din hengivne

 

 

                                                      R. Malling-Hansen

 

 


[1] CB: Dette håndskrevne brev fra RMH er yderst vanskeligt at læse. Det lader til at handle om en yderst dramatisk begivenhed med en sygeplejerske der brænder ihjel – eller dør af gasforgiftning.  Øjensynligt er det sket på RMHs institut? Og er omtalt i aviserne?

SA: Av RMHs brev synes det som om ansvaret for ulykken i den nevnte artikkelen i ”Politiken” legges på forstanderen, altså RMH, fordi man mener det må ha vært hans ansvar å få fylt på gasslampene. Denne tydeligvis feilaktige påstand, samt en del andre gale opplysninger, ønsker RMH så å få korrigert ved hjelp av ”Nationaltidende”.

[2] CB: Sverre og jeg læser det som Skrolle – et ukendt ord.

 JMC: Ja, det er ganske rigtigt “skrolle”. Det betyder ”et omfangsrigt eller vidløftigt skrift af temmelig ringe værdi” (jmfr engelsk, hvor vi stadig har ordet ”scroll”). Min kilde for denne slags gammeldags danske ord er den fortræffelige danske ordbog på nettet: gå till www.ordnet/dk/ods som indeholder alle kendte og dokumenterede ord på dansk frem til 1950.

[3] CB: d.M = denne Måned

SA: Takket være felles anstrengelser ved CB, JMC og SA, tror jeg vi har klart å finne den riktige tydningen av dette brevet. RMHs skrift er enkelte ganger nærmest umulig å forstå. Mange av hans håndskrevne brev må være skrevet i stort hastverk, kanskje i meget sene nattetimer, eller grytidlig om morgenen? RMH var kjent for å ikke spare seg selv når han hadde arbeid å utføre, han holdt på i timesvis med en voldsom intensitet – mens han røkte et stort antall sigaretter. Ikke rart hans kropp var helt utslitt allerede i en alder av bare 55 år.